23 Юни 2024, 05:03 Днес (0) | Вчера (0)

Пристанищният терминал за наливни опасни товари Варна-запад е първият, който ще се отдаде на концесия на зелено

03 Февруари 2005 16:03 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Терминалът ще бъде изграден със средства на концесионера, това стана ясно днес, след като МС взе решение за предоставянето на концесия на Пристанищния терминал за наливни опасни товари Варна-запад

Основните цели при отдаването на концесия са чрез привличане на финансово стабилни частни инвеститори държавата да придобие модерен специализиран терминал за обработка на наливни опасни товари, да се преодолеят съществуващите сега технически и икономически затруднения при обработката на товарите, да се подобри качеството на обслужване и ефективността на пристанищните дейности.
Терминалът ще бъде изграден върху територия от 120 дка. Концесионерът е задължен да построи пристан за разтоварване на танкери със сливно-наливни съоръжения, тръбопроводи, сгради и инсталации за електроснабдяване и водоснабдяване, пътища и подходи. Следва да осигури и съответната технология и технически средства за обработка на следните видове товари - дихлоретан, сярна киселина, солна киселина и течен тор.
Проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на новия терминал ще се извърши в срок, съгласно предложението на спечелилия кандидат в конкурса. Този срок не трябва да е по-дълъг от 3 години, считано от датата на влизане в сила на концесионния договор. Срокът на концесията е определен на 35 години.
Размерът на инвестициите, които трябва да вложи концесионерът за изграждането и оборудването на новия терминал, е минимум 16 000 000 лева.
Всяка година концесионерът ще бъде задължен да предоставя и поддържа банкови гаранции за изпълнение на инвестиционната програма в размер на 10% от стойността на планираните инвестиции за съответната година; за гарантиране изпълнението на договора,  включително задължението за плащане на концесионно възнаграждение, достигнат товарооборот, задължението за плащане на лихви и неустойки и други определени в договора - гаранция в размер на 150 000 евро.
Концесионерът ще бъде определен чрез провеждането на неприсъствен едностепенен конкурс. Кандидатите трябжа да отговарят на няколко критерии.   Инвестиционното предложение трябва да е с относителна тежест от 45 на сто, което  включва инвестиционна програма, срок на реализиране на отделните етапи на програмата, план за финансирането й и оценка на ефекта на инвестициите върху потребителите.  Бизнес предложението трябва да е с относителна тежест 10 на сто, включващо следните компоненти: социална програма, програма за оперативна дейност и поддръжка, организационно управленски план, програма за безопасност и сигурност, екологична програма. Предложението за средногодишен товарооборот да е с относителна тежест 25 на сто, предложението за фиксираната част на годишното концесионно възнаграждение с относителна тежест 10 на сто и предложението за променливата част на годишното концесионно възнаграждение с относителна тежест 10 на сто.
Общата оценка по отделните критерии ще се умножава с коефициент 2 за кандидатите, които отговарят на следните условия за финансова стабилност - размер на активите с минимална стойност 10 000 000 лева или размер на приходите за всяка от последните две години не по-малко от 50 000 000 лева, както и на други условия, определени в конкурсната документация.
Общата оценка на кандидатите, които не отговарят на определените условията за финансова стабилност, ще се умножава с коефициент 1.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8246
GBP 2.4796 2.4887 2.3142
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив