04 Май 2024, 18:40 Днес (0) | Вчера (0)

Продажбата на "Булгартабак" стартира пак

15 Декември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

В сряда "Файненшъл таймс" ще публикува обява за консултант

В сряда или четвъртък стартира процедурата за избор на финансов консултант за приватизацията на "Булгартабак холдинг". Обявата ще бъде публикувана в два български всекидневника и "Файненшъл таймс", а цената на тръжната документация ще бъде 500 лв., съобщи за в. "Сега" пресаташето на "Булгартабак" Петя Попова. Критериите, на които трябва да отговарят финансовите консултанти, се подготвят от ръководството на холдинга и Министерството на икономиката. Основното изискване е кандидатите да имат опит в преструктурирането на тютюневи фирми или други държавни монополи. Това на практика изключва българските фирми от участие в конкурса.
"Процедурата по избора на консултант трябва да завърши до края на януари", съобщи вицепремиерът Лидия Шулева пред БНР. Раздържавяването на "Булгартабак" трябва да започне в следващите два-три месеца, като по сделките ще се работи паралелно по определен график.
Преди дни, по време на гласуването на стратегията за раздържавяване на холдинга в парламента, Шулева обяви, че засега има петима кандидати за финансов консултант. Това са Ситибанк, Джей Пи Морган, Морган Стенли, Кредитанщалт и Креди Суис Фърст Бостън.

СПЕКУЛА
На много места в страната цигарите пак изчезнаха. Това се случва винаги, когато в края на годината правителството обяви с колко ще поскъпнат папиросите след Нова година. Тогава от една страна започва масово презапасяване, а от друга- изпокриване на кашоните от търговците. Причината е, че ако се скрият цигарите на старата цена сега, до юни те могат да се продават на по-високата цена под масата. Иначе регламентацията е: цигарите със стари бандероли се продават на стари цени, а с новите- на по-високите. Ако производителите имат залежала стока със старите бандероли, трябва да ги облепят с нови, за да ги продават по-скъпо. От 1 януари цените на българските цигари скачат с 23%, а на чуждите - с 15%.
"Опитите на дребните търговци да спекулират с цигарите не се дължат на работата на "Булгартабак", съобщиха от дружеството. Там не отчитат засилена активност от страна на дистрибуторите и твърдят, че графикът на зареждане е нормален.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив