12 Май 2024, 17:09 Днес (0) | Вчера (0)

Продължава модернизирането на договорно-правната основа между България и Украйна

21 Май 2004 15:27 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

България и Украйна подписаха 6 междуправителствени споразумения

България и Украйна подписаха споразумение за социално осигуряване между Националния осигурителен институт на България и Министерството на труда и социалната политика на Украйна. С него се регламентират процедурните правила за техническо прилагане на Договора между България и Украйна за социално осигуряване. Той засяга изплащането на обезщетения при майчинство и временна нетрудоспособност, за безработица, пенсии и др. Договорът е ратифициран от парламента и е в сила от месец април 2003 г. Споразумението влиза в сила от днес.

Защитата на класифицираната информация, обменяна пряко или непряко между България и Украйна, е предмет на междуправителствено споразумение, подписано също днес. В документа се определят нивата на класификация, които са “строго секретно”, “секретно” и “поверително”. Уредени са процедурата по предаване на класифицирана информация и мерките за нейната защита. За компетентен орган по прилагането на споразумението от българска страна е определена Държавната комисия по сигурността на информацията. Споразумението е сключено за неопределен срок от време.

Подписано беше и Споразумение за сътрудничество между министерствата на правосъдието на България и Украйна. Страните ще си взаимодействат при организирането на прояви, свързани с правото, обмен на информация относно законодателствата, съдействие при подготовката на юридически кадри.

България и Украйна сключиха и Договор за правна помощ по граждански дела между двете страни. Той разширява нормативната база за правно сътрудничество и правна помощ и ще улесни връзките между гражданите и институциите. Договорът урежда общите положения на правната защита на личните и имуществените права на гражданите и юридическите лица, видовете правна помощ, условията за валидност на документите и правилата за освобождаването от легализацията на официални документи и признаването и изпълнението на съдебните решения.

Двете страни подписаха и Споразумение за сътрудничество в областта на изпитването за различимост, хомогенност и стабилност и на запазване правата на селекционерите. То регламентира взаимоотношенията между заинтересованите институции на двете страни относно формите на сътрудничество и координация, изготвянето на работни програми, внасянето на материали, обмен на специалисти и др. Проектът предвижда български специалисти в областта на сортовите семена да се обучават в Украйна, провеждането на съвместни семинари и съвещания по научни и практически въпроси, както и ежегодно съгласуване на програмите за сътрудничество. Спогодбата ще влезе в сила от деня на подписването й за срок от пет години. Действието й ще се продължава автоматично за следващи периоди от по 5 години, в случай, че нито една от страните не уведоми писмено, шест месеца предварително, другата страна за желанието си да се прекрати действието.

Подписано беше и Споразумение за сътрудничество в областта на спорта между Министерството на младежта и спорта на България и Държавния комитет на Украйна по физкултура и спорт. То регламентира обмена на специалисти между двете страни, както и на информация и документация в рамките на сътрудничеството по отношение на спорта и физическата култура. Двете страни ще насърчават организирането на състезания и участието в спортни семинари и конференции. Те взаимно ще си съдействат в подготовката на кадри в научен и педагогически аспект, в областта на физическото обучение, спортната медицина и допинговия контрол. В Споразумението е залегнало още и сътрудничество в популяризирането на олимпийските принципи и по-конкретно в областта на феър плей и в предприемането на мерки срещу проявите на насилие в спорта.

Освен подписания на 5 октомври 1992 г. Договор за приятелски отношения и сътрудничество (в сила от 2 март 1994 г.), в момента действат 35 междуправителствени и 25 по-важни междуведомствени договори, спогодби и протоколи между България и Украйна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив