07 Октомври 2024, 03:24 Днес (0) | Вчера (0)

Продължава отводняването на сгради в страната

15 Август 2005 11:45 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

След падналите валежи на територията на община Априлци, област Ловеч (70 л/м2) и община Севлиево, област Габрово (33 л/м2) е нарастнал притокът в язовир “Александър Стамболийски”

С разрешение на МОСВ са включени  турбините на подязовирната ВЕЦ с общ разход 150 м3/сек, вливащи се в р. Росица (ляв приток на р. Янтра), съобщиха от ситуационния център на Гражданска защита.
За евакуираните в Елин Пелин 242 души, настанени в две училища, е осигурена всекидневна храна. БЧК достави в община Горна Малина 269 литра минерална вода и 432 литра газирани напитки. В района на с. Долни Богров, район “Кремиковци”, е възстановена защитната дига на р. Лесновска. В помощ на екипите от Гражданска защита са 73 военнослужещи от 9-та бронетанкова бригада на БА, 400 души от селото, транспортни автомобили и 4 булдозера от частни фирми.
Водолазна група от Гражданска защита-София почиства затлачен отвор на мост в района на с. Чепинци, район Кремиковци. Продължава наблюдението по поречията на реките, където има опасност от преливане. Продължава работата на аварийно-спасителните отряди на Гражданска защита за почистване на речните корита съгласно организацията, създадена от Областните комисии за защита на населението при бедствия и аварии.
Област Плевен – непрекъснато се наблюдават нивата на реките Искър, Вит и Осъм. Превантивно, с цел предпазване от заливане, в района на гр. Искър, община Искър, с 2 булдозера се изгражда временна дига. Нивото на р. Искър е спаднало с 5 см. В района на гр. Левски нивото на р. Осъм е спаднало с 35 см и водата се е прибрала в коритото си. В района на с. Българене са наводнени селскостопански земи.
Област Враца – в границите на нормалното е нивото на язовирите и реките в областта. В община Роман нивото на р. Искър е спаднало с 10 см. Възстановено е електрозахранването в град Бяла Слатина и селата Тлачене и Буковец.  Нивото на река Скът в гр. Бяла Слатина се е понижило с 25 см. Няма опасност от заливане. Води се непрекъснато наблюдение. Поради високи подпочвени води е затруднено отводняването на наводнени мазета и приземни етажи в селата Комарево, Тлачене, Бъркачево, Габаре и Враняк, което се извършва със сили и средства на кметствата. Община Мездра- аварийни екипи работят по възстановяването на  електрозахранването в с. Дърманци.  В гр. Роман е възстановено водоснабдяването. В Община Криводол е приключило почистването на коритата на реките Въртешница и Ботуня от дървета и храсти.
Област София – продължава отводняването в кварталите и кметствата, засегнати от наводненията в район Нови Искър. На място работят 4 екипа от Гражданска защита – София с 6 бр. помпи и 4 бр. автомобили.
Софийска област – отводнени са 36 къщи в селата Лесново и Равно поле в община Елин Пелин. Екип на Гражданска защита – област Велико Търново и два екипа от Кърджали продължават работата по отводняването на жилищните сгради в гр. Елин Пелин в селата Лесново и Равно поле. В Община Горна Малина – екип на Гражданска защита – област  Русе и екип от Кърджали работят по отводняване на жилищни сгради и домове в общината. Отводнени са 70 къщи в гр. Горна Малина и селата Белопопци и Макоцево. Фадрома на Гражданска защита – област Пловдив е предоставена в помощ на общината за разчистване на наноси по общинските пътища. В общините Костенец и Ихтиман аварийно-възстановителните работи продължават.
Област Габрово – община Севлиево,  в района на с. Батошево са отводнени 8 жилищни и стопански сгради. От фирма “Пътно поддържане” е разчистен от свлечени земни маси пътят Карамичевци – Стоките. РИКОЗ – Севлиево осъществява непрекъснат контрол на питейната вода.
Област Монтана – продължава работата по почистването на речните корита за увеличаване на тяхната проводимост в следните общини: Монтана – река Шугавица при с. Долно Белотинци, Бойчиновци – река Ботуня в района между селата Охрид и Пали Лула, град Бойчиновци в рамките на града, Вършец – река Ботуня в района на с. Долно Озирово, Якимово – река Цибрица в района на с. Дългоделци. Продължава контролираното изпускане на водни маси от основните изпускатели на потенциално опасните язовири в областта, с цел осигуряване на свободен обем в тях.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив