20 Април 2024, 14:38 Днес (0) | Вчера (10)

Пролетните дъждове ще продължат да причиняват наводнения

29 Април 2014 16:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 април 2014, 16:06
Булфото

Стесняването на речните корита заради продължаващото строителство затлачва реките

Пролетните дъждове ще продължат да причиняват наводнения, докато реките биват стеснявани. Инфраструктурата около тях е концептуално остаряла и опасна. Няколкото тежки наводнения от последните дни ни напомниха колко слабо сме приспособени да се справяме с екстремните прояви на времето. 

За това предупреждава международната природозащитна организация WWF. От там припомнят, че всяка пролет различни части на страната се наводняват и това невинаги се дължи на десетките литри дъжд, паднали за денонощие. Старата, но за съжаление и нова инфраструктура, изградена около реките, очевидно следва отхвърлени концепции. Стесняването на речните корита заради продължаващото строителство в крайречните райони затлачва реките и около тези тесни участъци те преливат.  

От друга страна, възприетата стратегия за изправяне и канализиране на реките унищожава крайречната растителност и вместо да отвежда водата бързо, пренася проблемите по-надолу по течението. Недостатъчното място за разливане и функциониране на естествените речни системи е пагубно за природата и вреди на хората. 

Повечето диги и част от мостове у нас са построени прекалено близо до реките. Така вместо да предпазват от наводнение, те предизвикват повишаване на водните нива и създават предпоставки за бедствия. Погрешно се внушава на обществото, че почистването на деретата и коритата означава изсичане на дървета. Всъщност боклуците и ниските храсти, които израстват на мястото на отсечените крайречни гори, могат да бъдат далеч по-опасни. 

Изграждането на диги и стени около реките продължава да е предпочитан метод за предпазване от наводнения. През 2013 г. беше направен опит да се построи стена около река Луда Камчия, но той беше спрян благодарение на протестите на местното население и мнението на експертите, че проектът е по-опасен отколкото полезен. Начинът за предпазване от това бедствие е даден от природата - естествените крайречни гори и влажни зони. Принципът е "повече място за реките - повече сигурност за хората" и се прилага широко в много страни от ЕС.

 WWF е част от проект за възстановяване на река Русенски Лом, където нагледно е демонстриран този принцип. Високите води се разливат в крайречните зони, после се връщат в реката, без да оставят наводнени земи. Освен че предпазват от наводнения, крайречните зони създават условия за размножаване на риби, влаголюбиви видове и хранене на черни щъркели. 

В момента четирите басейнови дирекции в страната изготвят планове за управление на риска от наводнения съгласно изискванията на евродирективата за оценка и управление на рисковете от наводнения. Случилото се през изминалата седмица е повод обществото да вземе активно участие и да следи този важен процес.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив