17 Април 2024, 00:51 Днес (0) | Вчера (11)

Проучване в 21 държави: Хората искат по-високи данъци за богатите

20 Март 2019 09:09 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 март 2019, 09:11

Хората във всички страни, включени в проучването, без Канада, Дания, Норвегия и Холандия, не само мислят, че не получават справедливия дял от това, което влагат в системата, но и че правителствата не възприемат възгледите им

Повечето хора в богатите страни искат данъците за богатите да се увеличат и изразяват широката си подкрепа за изграждане на социална държава в повечето страни. Това сочат резултатите от проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в 21 страни, пише в. Монитор, цитирайки международните агенции.

Във всяка една от страните, включени в проучването, над половината от анкетираните отговарят положително на въпроса: "Трябва ли правителството да облага богатите с по-големи от сегашните данъци, за да се подкрепят бедните?" ОИСР не дава определение за богат.

По-високото данъчно облагане на богатите се появи като политически гръмоотвод в много богати страни. Демократите в САЩ предложиха увеличение на данъците, а протестиращите "жълти жилетки" във Франция искат богатите да понесат по-голяма данъчна тежест.

Идеята за по-високи данъци за богатите среща най-голяма подкрепа в Португалия и Гърция - и двете страни излизат от продължителна икономическа криза - с близо 80 процента при средна подкрепа в останалите страни от 68%, уточни ОИСР.

Проучването за социалните и икономически рискове сред 22 000 души показва и дълбоко недоволство от социалната политика на правителствата. Според ОИСР много от хората оценяват тази политика като недостатъчна.

Средно само 20% твърдят, че лесно биха могли да получат държавна помощ в случай на необходимост, а 56 на сто от анкетираните посочват, че би било трудно да получат подобни социални помощи. Хората са особено обезпокоени за достъпа си до дълготрайна, с добро качество и на достъпни цени грижа за възрастните хора, до жилищни и здравни услуги.

Хората във всички страни, включени в проучването, без Канада, Дания, Норвегия и Холандия, не само мислят, че не получават справедливия дял от това, което влагат в системата, но и че правителствата не възприемат възгледите им.

В светлината на високата степен на недоволство по-голямата част от хората искат правителствата им да направят нещо повече в социалната сфера във всички страни, без Франция и Дания, където социалните системи са сред най-щедрите в света.

Според повечето хора основен приоритет трябва да са по-добрите пенсии, като 55 процента твърдят, че това ще ги накара да се почувстват икономически по-сигурни. На второ място се нареждат здравните услуги с 48%, следвани от гарантиран основен доход, според 37% от анкетираните.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив