25 Април 2024, 10:49 Днес (2) | Вчера (12)

Проф. Дуранкев: Политиката на тънката пица неминуемо ще бъде продължена

06 Юни 2013 12:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 юни 2013, 12:33
Булфото

Управлението на кабинета „Орешарски” ще е между големите надежди и малките възможности

Думите, с които може да бъде описана сегашната икономическа и финансова обстановка в страната, са „големи надежди, малки възможности”. Правителството на Орешарски ще бъде в това менгеме между желанията и възможностите, което води до проблеми. Това заяви за агенция „Фокус” икономистът и главен секретар по академичното израстване в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Боян Дуранкев. Проф. Дуранкев посъветва новото правителство „да продължи с лекото разхлабване на рестриктивната политика по отношение на финансите, която се водеше досега, но без да отменя и да се отказва от доктрината „Дянков”.
„Митологиите за т.нар „чекмедже от предишни правителства и други” много бързо ще се разчистят, тъй като една инвентаризация на финансовото състояние на държавата, плюс инвентаризация на имотите на държавата, може да се направи за по-малко от един месец”, отбеляза икономистът и посочи, че в края на юни може да очакваме министър-председателят и министърът на финансите „да ни представят една ренгенова снимка на състоянието на финансите на държавата и на имотите на държавата, тъй като до този момент нямаме регистър на държавните имоти в тази страна”.
Според проф. Дуранкев обаче кабинетът „Орешарски” трябва да се съобразява с взетите вече решения на Европейския съюз и на Народното събрание, според които дефицитът не трябва да нахвърля определено ниво и да не скача над това, което има. „С други думи, „политиката на тънката пица неминуемо ще бъде продължена, независимо, че в момента се изисква политика на дебелата пържола”, коментира още проф. Боян Дуранкев.
Като виновник за лошото финансово състояние на страната ни експертът посочи не само предишното управление на ГЕРБ, но и продължаващата в Европейския съюз дълга, хронична, тежка криза, която носи спад на брутните продукти на редица държави и увеличаване на техните вътрешни и външни дългове. По думите на икономиста промените в политиката трябва да бъдат заложени за бюджета за следващата 2013 година, които обаче ще доведат до промени в данъчната политика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив