28 Март 2024, 18:21 Днес (11) | Вчера (12)

Р. Гълъбинов: До 2021 г. можем да приключим предварителните подготовки за еврозоната

16 Юли 2018 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 юли 2018, 16:48

България няма нещо, от което да се страхува при тези проверки, но има слабости и си ги знае, отчете икономистът

Вече повече от 10 години не е имало държава, която да е приета по такъв начин в еврочакалнята, по какъвто ние в момента започваме да работим -  ние кандидатстваме първо пред Еврогрупата, съставена от държавите членки на еврозоната. Очакваме съгласувателно становище от Еврогрупата заедно с ЕЦБ по това намерение, което сме заявили. Това каза за предаването "12+4" по "Хоризонт" на БНР икономистът Румен Гълъбинов. Той оприличи кандидатстването на квалификация за футболно първенство: "Започва тази квалификация за еврозоната, която вероятно ще продължи не по-малко от три-четири години. Започваме я с предварителните си мачове – нещата, които трябва да свършим, за да можем като престоим в Банковия съюз и в ERM-2, да направим необходимите икономически реформи, необходимото преструктуриране на финансовия сектор, необходимите промени в правораздавателната система и правоохранителната".
Еврозоната е следващата голяма българска външнополитическа и външноикономическа цел пред България, категоричен е той:"За в бъдеще Европейския съюз ще бъде еврозоната. Останалото ще я периферия".
Последната дума за кандидатурата на България е на ЕЦБ. За да бъде тя положителна, банката иска да направи преглед на активите на финансовата ни система - банковата и небанкова. "ЕЦБ вероятно ще има искане да се направи преглед на българския фискален резерв – доколко е наличен и ликвиден, тъй като това обезпечава курса на лева спрямо еврото. Освен това ЕЦБ ще иска в критериите за оценка да залегнат методологиите за банков надзор по Базелските стандарти, а по небанковия надзор - за пенсионните и застрахователните компании - да важат solvency."
България няма нещо, от което да се страхува при тези проверки, но има слабости и си ги знае, отчете икономистът и посочи сред тях незадоволителните резултати на някои банки при последните стрес тестове.
"Неслучайно се поставя изискването да имаме или изпреварващо членство в Банковия съюз или поне да е едновременно с членството ни в ЕRМ-2, но не ни се предоставя възможността първо да влезем в ЕRМ-2 и след това евентуално да се присъединим към Банковия съюз. Мисля, че от гледна точка на българската позиция най-балансирано е да искаме да влезем едновременно, за да можем да имаме увереността, че като правим тези промени и отговорим на тези изисквания, ще постигнем непосредствено и другия резултат, а не да изчакваме за него във времето".
ЕК и Еврогрупата са изразили официално подкрепата си за България, но и за други държави, така че е възможно да се появи конкуренция между държавите. Изборът не е "или-или", но "е твърде вероятно нашата квалификация да включва участието и на други отбори и от други държави", направи той паралел с футбола.
"Нищо не ни гарантира, че ще сме 20-ата членка на еврозоната, но при всички положения ще се движим в една група от държави, които до 2025 година ще се опитат да финализират успешно членството си в еврозоната. Ние имаме всички шансове да приключим до 2021 предварителните си подготовки, така че в годините между 2022 и 2024 да станем реално член на еврозоната", прогнозира Гълъбинов, но предупреди: "Трябва да се започна веднага работа, непосредствено, неотложно. Трябва да положим наистина усилия реално да подобрим нещата, а не само формално да отговаряме на критериите".
"Ако разглеждаме Европейския съюз като система от концентрирани окръжности, които се стесняват към средата, средата е еврозоната".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив