29 Март 2024, 10:51 Днес (3) | Вчера (11)

Равенството на половете в заплащането е все още мираж, отчита МВФ

24 Септември 2013 15:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 септември 2013, 15:48
Под лиценза на creativecommons

В световен мащаб половината от жените участват на пазара на труда, но на места като Близкия изток и Северна Африка те са едва 20%. В Япония работещите жени са с 25% по-малко от мъжете

В застой е напредъкът по постигането на равенство в заплащането на мъжете и жените, отбелязва проучване на Международния валутен фонд (МВФ), цитирано от Ройтерс. 

Според препоръките на финансовата институция изравняването на броя на мъжете и жените, участващи в работната сила, ще засили икономическия растеж. Под ръководството на Кристин Лагард МВФ поднови усилията си за засилване на ролята на жените в икономиката.

Ако броят на жените в работната сила се изравни с този на мъжете, икономическият растеж на САЩ щесе увеличи с 5%, с 9% ще нарасне в Япония, а в Египет - с цели 34%, показва проучването.

Според данните на МВФ положението на жените в някои страни се е подобрило през последните години, но те все още са обект на дискриминация и срещат редица бариери, които ги обезкуражават да работят.

В световен мащаб половината от жените участват на пазара на труда, но на места като Близкия изток и Северна Африка те са едва 20%. В Япония работещите жени са с 25% по-малко от мъжете.

Според Кристин Лагард ще бъде трудно отново да се повтори прогресът от средата на ХХ век, но това е важен проблем, който изисква постоянно внимание. Положението се влоши допълнително от световната финансова криза и рецесията. В развитите държави броят на жените, останали без работа вследствие на кризата, е по-голям от броя на мъжете. Тази тенденция продължи и през 2011 и 2012 г. 

При заплащането също има забележима разлика. Жените получават с 16% по-малко от мъжете в едни и същи професии. Много по-малък е броят на жените предприемачи и мениджъри. В развиващите се страни кризата засегна жените много повече, отколкото мъжете. В Мексико и Хондурас 70% от всички, загубили работата си, са жени.

МВФ препоръчва промени в данъчното законодателство и въвеждане на семейно подоходно облагане. Според институцията, по този начин семейните двойки, в които и двамата съпрузи работят, няма да плащат по-високи данъци.

Други мерки, които да бъдат предприети, включват платен родителски отпуск и за бащите, подобряване на достъпа до грижа за децата. В развиващите се страни важна стъпка е улесняване на достъпа до образование и инфраструктура за жените.

В САЩ отдавна тече дебат по отношение дискриминацията срещу жените. Оперативният директор на Facebook Шерил Сандберг разпали искрите със своята книга „Lean in", в която се казва, че жените сами трябва да направят повече, за да се преборят за високи позиции.

Кристин Лагард, която е автор на предговора на френското издание на книгата, смята, че проблемът трябва да бъде решен както с промени в социалната политика, така и с лични усилия на жените. Самата тя е пример за жена, преборила се с дискриминацията. Тя е първата жена ръководител на правната фирма Baker & McKenzie и първата жена финансов министър на страна от Г-8.

Според Лагард дискриминацията играе важна роля за ограничаването на кариерните възможности пред жените, но и самите те са по-малко склонни да се борят за по-високо заплащане или по-високи бонуси за добри постижения. „Всеки е отговорен за това да се премахнат бариерите, дори и когато те са в самите нас", смята тя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив