14 Май 2024, 16:35 Днес (9) | Вчера (12)

Расте авторитетът на асоциацията и на пенсионно-осигурителните дружества

17 Март 2002 в-к "Застраховател" по статията работи:
A+ A-

На 1 март тази година се проведе Общото годишно събрание на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване с участието на представители от всички лицензирани пенсионно-осигурителни дружества, членове на асоциацията

След събранието и по повод началото на допълнителното осигуряване в Универсалните пенсионни фондове бе организирана среща-коктейл вечерта на същия ден,в която присъстваха ръководители и служители на пенсионноосигурителните дружества, депутати и журналисти. Сред тях бяха и г-н Бисер Петков, избраният наскоро председател на Държавната агенция за осигурителен надзор, и г-н Георги Георгиев, директор на Дирекция „Лицензионен режим" в ДАОН.

Председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев поздрави всички присъстващи с думите: „Искам преди всичко да ви благодаря, скъпи колеги, за това, че се отзовахте на поканата ни да сме заедно тази вечер след успешно проведеното Общо събрание на асоциацията. Това бе всъщност нашето пето редовно годишно събрание, на което отчетохме свършената работа и набелязахме моментите от програмата за бъдещата ни дейност. Това е единият повод за сегашната ни среща, а другият е началото на дейността ни от втория стълб на допълнителното пенсионно осигуряване и специално на универсалните пенсионни фондове - една от най-големите задачи пред пенсионно-осигурителните дружества през тази година. И третият неплануван повод е, че сега сме заедно тук в деня на Баба Марта, началото на пролетта.

Пожелавам ви здраве и успех и нека направим всичко - така че българската пенсионна реформа да се провежда по набелязаната от нас програма и да постигнем резултатите от нея, които очакваме да са богати. Убеден съм, че ще дочакаме добри дни, защото пенсионноосигурителните дружества имат вече близо 2 милиона души осигурени. Този факт е резултат от труда на всички ни в процеса на провеждането на пенсионната реформа в Република България. Наздраве!"

По време на тази среща помолих г-н Никола Абаджиев да разкаже повечко за приключилото Общо събрание на асоциацията специално за читателите на в. „Застраховател":

- Както казах в поздравителното си слово, това беше петото наше годишно събрание и неговата цел беше да направим анализ на свършеното през миналата година и на фона на постиженията да забележим свои програмни действия през 2002 година. Най-важното, което отбелязахме като резултат от провежданата пенсионна реформа, е фактът, че вече имаме в действие трите стълба на пенсионното осигуряване. И особено това, което се отнася до нашата дейност - втория и третия стълб. Отчетохме, че въпреки трудностите и огромните задачи в това отношение пенсионноосигурителните дружества показаха своите амбиции и възможности в заботата си по обслужването на своите клиенти, ползвайки голям обем информация, свързана със сключването на договорите, приемането на заявленията и тяхната обработка. Известно е, че имахме един, бих казал, акробационен период за професионалните фондове, в който се проиграха възможностите за 120 хиляди души. Сега вече, след като всички дружества проявиха способностите си, осигуриха милион и двеста хиляди души, толкова колкото избраха в Универсалния пенсионен фонд. Това е може би синтез на всички постижения на пенсионно-осигурителните дружества за 2001 година.

Проанализирахме успоредно с това и дейността по доброволното пенсионно осигуряване, където отчетохме здин много добър ръст. Радостен е този факт, защото ние очаквахме да има задържане, дори спад в този вид осигуряване.

Спряхме се обстойно и на въпросите, свързани с повишаването квалификацията на кадрите, на нашата международна дейност и на фона на всички тези неща бе внесена, разгледана и обсъдена една разгърната програма за работата ни през тази текуща година. Тя обхваща всичко, което предстои да извършат пенсионноосигурителните дружества, тоест нещата, с които влизаме в същността на своята дейност, като оставяме малко настрана рекламните кампании и тръгваме повече към икономиката вътре в самата ни работа, усъвършенстване дейността на самите дружества, техния мениджмънт, инвестиционната им дейност, качеството на обслужване, информацията към дружествата и обратно към осигурените лица. Тоест работата на дружествата се насочва вътре към самите тях по отношение цялата технология на осъществяване процеса на допълнителното пенсионно осигуряване, като имам предвид и задължителното, и доброволното осигуряване. Разбира се, откроихме някои приоритети: единият - усъвършенстване на законодателството - на базата вече на опита, на проблемите, които имаме, на пропуските и слабостите в него, като категорично подкрепяме философията на пенсионната реформа и стратегията, която се съдържа в законите. И в същото време ще работим за това да се изчистят слабите места, липсващите неща в тях. Защото знаем, че реформата ни е съвременна, тя е модерна вече за някои чужди страни, което значи, че ние ги изпреварваме.

Вторият приоритет има обучението и квалификацията на кадрите - на самите пенсионно-осигурителни дружества -профилирано за икономическите кадри, и за тези от счетоводството. За тях е важен въпросът с внедряването и влизането в действие на международните счетоводни стандарти за тази дейност. Приоритет е и намерението ни съвместно с други организации и с проекта „За българска пенсионна реформа" да осъществим някои образователни програми за по-широк кръг лица. В този смисъл става дума за целеви образователни програми за обучение на стопански кадри, бизнесмени, на хора от по-високите равнища за управление на страната. Защото отчитаме, че все още същността, съдържанието на пенсионната ни реформа не се знае и не се разбира напълно от много хора. Дори ние отчитаме факта, че до известна степен нашият пенсионен модел има нужда от показване извън страната и особено в Европа, тъй като това е един модел за реформа, който действително има висока стойност.

Третият приоритет ще има въпросът за създаването на собствена информационна система вътре в асоциацията, която да обобщава резултатите на пенсионноосигурител-ните дружества. Тя да може да прави своите анализи, своите прогнози за дейността им, да определя, да мотивира решения, предложения за развитието на дружествата. И от друга страна, да може с конкретни факти чрез анализи да опонираме на някои решения, които се вземат в тази област.

И не на последно място е приоритетът, свързан с нашата международна дейност. Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване членува в организации на Международната асоциация на пенсионните фондове. И тук виждаме две посоки на нашата работа - да можем да черпим информация и опит от други страни, които са тръгнали по пътя на пенсионната реформа, да участваме активно в международни форуми. И от друга страна - да използваме тези форуми в обратна посока, като предоставяме информация за българската пенсионна реформа, за да получаваме и оценките за нея на специалисти и експерти от други страни.

А в организационен аспект всичко в Общото събрание бе насочено към търсене възможности във финансово отношение, за да осигурим изпълнението на тази разгърната програма, надявайки се да привлечем и други организации и ресурси, за да я изпълним успешно.

Пропуснах да отбележа и това, че ние ще се стремим да поддържаме по-активна съвместна дейност с други институции, за да координираме развитието на българската пенсионна реформа.

В това отношение сме набелязали и съвсем конкретни неща, като провеждане на срещи с Министерството на труда и социалната политика, с парламентарни групи, със Съюза на работодателите, със синдикатите, в които ще обменяме информация, виждания и ще пристъпваме към съответни общи решения. Нашето твърдо становище обаче като асоциация, която обединява интересите на пенси-онноосигурителните дружества и на осигурените лица, е да не допускаме решаването на въпроси, свързани с дейността ни и с пенсионната реформа зад гърба на асоциацията. Така ние ще сме една отговорна институция, която защитава интересите на осигурители и на осигурени. Ще вдъхваме вяра и ще градим авторитет за асоциацията и за пенсионно-осигурителните дружества. Ще правим пенсионната реформа все така успешно, за да е тя популярна и предпочитана и в други страни.

Петър Андасаров
Снимки:
Борислав Тошвв

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив