20 Април 2024, 15:49 Днес (0) | Вчера (10)

Реалният икономически растеж в страните от Югоизточна Европа от 2001 г. надвишава средния ръст на БВП на петте страни от Централна и Източна Европа

19 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

България е на трето място по абсолютна стойност на преките чуждестранни инвестиции за 2002 г.

Реалният икономически растеж, постиган в страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ) от 2001 г. насам, надвишава средния ръст на БВП на петте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), според ТБ "Биохим". През 2003 г. икономическият растеж в Полша, Словения, Чехия, Унгария и Словакия е малко под 3%, докато за сравнение средният ръст в ЮИЕ е близо до 4% (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора). Това прави региона на ЮИЕ значително по-привлекателен за чуждестранните инвеститори в средносрочен план, показва изследване, поръчано от “Банк Аустрия Кредитанщалт” на Виенския институт за международни икономически изследвания (WIIW).
Според проучването производството на стоки има малък принос в силния икономически растеж на ЮИЕ. “Основният фактор за растежа е разцвета в сферата на услугите, особено търговията, транспорта, телекомуникациите, както и финансовите услуги”, коментира Мариане Кагер, главен икономист на “Банк Аустрия Кредитанщалт”.
Въпреки засиления растеж, по много показатели Югоизточна Европа все още изостава далеч зад страните от Централна и Източна Европа. Доходът на глава от населението в ЮИЕ, измерван като БВП на глава от населението, е малко под 40% от средното ниво за страните от ЦИЕ. “Много индустриални компании в региона на ЮИЕ все още използват остарели технологии, което ограничава тяхната конкурентноспособност на международните пазари”, допълва Мариане Кагер. Високи очаквания в региона са свързани с бъдещите потоци на преки чуждестранни инвестиции. Досега много инвеститори се въздържаха да влагат парите си в ЮИЕ и предпочитаха страните от ЦИЕ. През 2002 г. например от всички инвестиции в ЦИЕ и ЮИЕ, 85% отиват в ЦИЕ и само 15% в ЮИЕ. Според данните на WIIW за 2003 г. тази пропорция се променя в полза на ЮИЕ (около 30% от инвестициите са за страните от този регион).
Най-предпочитани от преките чуждестранни инвеститори в региона през 2002 г. са били Румъния и Хърватска (виж таблицата). България е на трето място по абсолютна стойност на преките чуждестранни инвестиции за 2002 г., но изпреварва Румъния по доход от тях на глава от населението. Според данните на WIIW за 2003 г. Сърбия и Черна гора изместват България от призовата тройка по общ размер на чуждестранните инвестиции. “Като се има в предвид бързо развиващата се интеграция в структурите на Европейския съюз и базирайки се на предимството за по-ниски производствени разходи, България и Румъния вероятно ще стават все по-атрактивни страни за чуждите инвеститори”, смята Йозеф Пьошл от Виенския Институт за Международни икономически изследвания – WIIW. “Поне през следващите няколко години основният поток от преки чуждестранни инвестиции в региона на ЦИЕ се очаква да отиде в България, Хърватска и Румъния”, прогнозира изследването. В зависимост от отделните индустрии, преките чуждестранни инвестиции в България ще бъдат основно в София, пловдивския регион и по черноморието, заради разцвета на туристическия сектор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив