06 Октомври 2024, 01:48 Днес (0) | Вчера (0)

Резервът олеква с 42 млн. лв. за държавна компания

17 Октомври 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

6000-7000 чиновници ще работят в нова фирма Частници няма да могат да търгуват с дървесина

42 млн. лв. от фискалния резерв отиват за създаване на държавно предприятие "Национална горска компания", реши вчера Министерският съвет. Това предложение бе внесено от земеделския министър Мехмед Дикме. Преди време той предложи да се създаде друга държавна компания - "Земя", която да окрупнява парцелите и да раздвижва пазара. За тази цел той искаше около 100 млн. лв. от резерва.
"Ако парламентът одобри законопроекта до Нова година, от началото на 2004 г. частниците няма да могат да продават сами дървесината, която ще отсекат от държавни гори", каза Дикме. Проектът предвижда държавните гори, които са около 80% от горите у нас, да се стопанисват от новото предприятие, което само ще си продава дървесината, добита от тях. По този начин незаконният дърводобив щял да намалее значително, казаха заместничката на Дикме Меглена Плугчиева.
Националната горска компания ще се регистрира по реда на член 63, ал. 3 от Търговския закон, т.е. срещу нея няма да могат да се обявяват процедури по несъстоятелност, нито да се иска фалитът й. Освен 42-та млн. лв. от резерва за капитала на компанията ще отидат и 30 млн. евро от заем от Световната банка. "Компанията ще върне на бюджета парите от резерва за около 3 години от дивидента, който ще плаща на държавата от дейността си", каза Дикме. В новата фирма ще работят 6000-7000 държавни чиновници.
Редът за отсичане на дървесина от държавните гори ще е такъв, че в началото 10% от сечта ще се извършват от самата държавна компания. Този процент ще намалява всяка следваща година, докато съотношението не стане обратното. Забраната частниците да търгуват с добитата дървесина обаче влиза в сила веднага, поясни земеделският министър. Според него той получил подкрепата за тази мярка от всички дърводобивни предприятия в страната, с които се срещнал онзи ден. Новият ред щял да предотврати незаконното изсичане на около 1 млн. куб. метра дървесина годишно, с което държавата се ощетява с по 40-50 млн. Годишният оборот на този отрасъл от икономиката сега у нас бил около 400 млн. лв.

КОМЕНТАР
Мехмед Дикме основателно очаква да го обвинят, че връща социализма. Но не защото е засегнал интересите на горската мафия, а защото извършва безпрецедентна намеса на държавата в икономиката. Оказва се, че политиците, които я управляват, са неспособни да създадат правила, по които да се развиват модерни частни субекти и пазарът да се балансира от естествените пазарни сили. А трябва държавата да създава държавни фирми, да назначава хиляди нови държавни чиновници, които да извършват икономическа дейност. Доказан факт е, че държавата е лош стопани. Доказано е и че където има държавен чиновник, той краде от държавното имущество. И колкото по-скоро Дикме открие тази проста истина, толкова по-добре за всички
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив