06 Октомври 2024, 01:44 Днес (0) | Вчера (0)

Рисковите мениджъри обсъдиха застрахователния пазар

18 Октомври 2003 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Нарастващо безпокойство по отношение на развитието на застрахователния пазар са изразили рисковите мениджъри на най-големите европейски компании на провелата се от 5 до 7 октомври в Рим конференция на "FERMA"

Нарастващо безпокойство по отношение на развитието на застрахователния пазар са изразили рисковите мениджъри на най-големите европейски компании на провелата се от 5 до 7 октомври в Рим конференция на "FERMA". Това е федерация на асоциациите на европейски рискови мениджъри, която периодично провежда свои конференции. На тях се разглеждат различни аспекти на управлението на рисковете и развитието на застрахователните пазари. "FERMA" обединява над 4800 индивидуални членове от много бизнес сектори - производство, финансови услуги, благотворителни дейности, здравни и правителствени организации от Белгия, Дания, Франция, Германия, Холандия, Испания, Италия и Великобритания.

На срещата са присъствали изпълнителни директори на застрахователни гиганти като "Алианц", "Акса", "Лойд'с".

Рисковите мениджъри са представители на най-големите европейски фирми и купуват застраховки съобразно нуждите им. Те са потребители на застрахователните услуги и затова са пряко заинтересовани от здравето и състоянието на международния застрахователен пазар.

Основните теми, които са дебатирани на последната среща, са все по-трудното пласиране на търговски рискове, платежоспособността на застрахователите, намаляване на капацитета за сключване на определени класове застраховки, както и намаляване на възможността за избор на надежден застраховател. Констатирано е, че работата на рискмениджърите се затруднява все повече от това, че застрахователите започват да изискват все повече информация и детайли за дейността на фирмите, които приемат за свои клиенти, а това ги принуждава да правят допълнителни разходи.

Рискмениджърът на "Данон груп" (Франция), и президент на "FERMA" Тиери ван Сантен е изразил становище, че бизнесът плаща все повече за застраховки, а често получава по-малко покритие. Проблемът произтича не само от цената им, но и от това, че някои класове застраховки се сключват все по-рядко поради големите обезщетения, които се предвиждат по тях. Много показателен пример в този план е скъпата застраховка "Отговорност на управляващите директори и служители на фирми", която покрива отговорността им пред акционерите и собствениците за нанесени вреди от недалновидност и погрешни действия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив