18 Април 2024, 08:21 Днес (0) | Вчера (11)

Румъния очаква МВФ да бъде безмилостен в преговорите за нов заем

03 Януари 2013 11:36 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 януари 2013, 11:37
cepolina free photo

Според неофициални информации представителите на Европейската комисия, които са били част от делегацията на МВФ, са били "необичайно твърди" с румънските официални представители

Международният валутен фонд няма да има милост към новото правителство, пише днес румънският вестник "Евениментул зилей", цитиран от БТА. Делегация на МВФ се очаква да пристигне в Румъния в началото на януари, а без постигане на споразумение с тази институция не се знае как ще изглежда бюджетът за 2013 г.

 

През ноември екип, ръководен от холандеца Ерик де Врийер, беше в Букурещ, но си тръгна без да обяви публично никакво заключение, посочва всекидневникът.

Изданието отбелязва, че според неофициални информации представителите на Европейската комисия, които са били част от делегацията на МВФ, са били "необичайно твърди" с румънските официални представители и са ги уведомили, че няма да бъде сключено ново споразумение, докато не се изпълнят разпоредбите на настоящото.

Румъния има двугодишно споразумение от предпазен тип с МВФ, Еврокомисията и Световната банка в размер на 5 милиарда евро, което изтича през пролетта на тази година, и Букурещ иска да сключи нова сделка.

"Евениментул зилей" отбелязва, че основните проблеми идват от отложените приватизации на държавните предприятия. Правителството отложи до края на 2013 г. крайния срок за продажбата на миноритарни пакети от държавни компании като "Ромгаз", "Нуклераелектрика", "Трансгаз", "Таром" и подразделението за товарни превози на жп компанията ЧеФеРе.

Второто правителство на премиера Виктор Понта наследи и проблема с неприватизиарания и затънал в дългове химически комбинат "Олтким". Поетият към МВФ ангажимент беше предприятието да бъде продадено през 2012 г., но търгът, спечелен от медийния магнат Дан Дяконеску, се превърна в "истински цирк" и приватизацията беше анулирана, напомня вестникът.

Управляващият Социал-либерален съюз е заклещен между разпоредбите на споразумението с Фонда и местните "барони", които са хвърлили око на националните компании и искат да сложат свои хора в ръководството им, коментира изданието.

Вестник "Адевърул" пише, че през 2013 г. Румъния трябва да плати най-голямата си фактура към МВФ - 5.2 милиарда евро. Най-голямата част от заема от близо 12 милиарда евро, взет от Румъния през 2009 г. от МВФ, трябва да бъде върната тази година.

Националната банка на Румъния, която миналата година върна 2 милиарда евро, трябва да изплати тази година на Фонда 3.9 милиарда евро, а министерството на финансите, което миналата година беше освободено от погасяването на кредита, ще трябва да извади от държавната хазна един милиард евро за вноската към външните кредитори, посочва изданието. Към всичко това се добавят лихви от над 300 милиона евро, отбелязва всекидневникът.

И ако през 2012 г. Румъния се справи с плащането на вноските към МВФ, то това, което ще последва до 2015 г., е несигурно, коментира изданието. След дължимите 5.2 милиарда тази година, през 2014 г. Румъния също ще трябва да внесе една немалка сума - 4.7 милиарда евро.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив