29 Март 2024, 11:19 Днес (4) | Вчера (11)

Русия, Австралия и Холандия ще се присъединят към китайския конкурент на Световната банка

30 Март 2015 14:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 март 2015, 13:35
Под лиценза на creativecommons

Русия, Австралия и Холандия обявиха, че възнамеряват да се присъединят към ръководената от Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB), съобщава "Ройтерс"

Новата инвестиционна институция привлича все повече европейски държави, отбелязва агенцията. AIIB, която се разглежда като пряк конкурент на Световната банка и Азиатската банка за развитие, стана обект на негативна реакция от страна на САЩ, въпреки че много европейски държави, в това число Великобритания, Франция, Германия и Италия, обявиха намерението си да се присъединят.

Много други страни, например Турция и Южна Корея, заявиха, че обмислят да вземат участие в банката. Най-големият търговски партньор на Китай Бразилия съобщи в петък, че също ще се присъедини към AIIB, без да поставя условия за това. "Бразилия има голям интерес към участие в тази инициатива", съобщи администрацията на президента Дилма Русеф.

Руският първи заместник-премиер Игор Шувалов обяви намеренията на Москва да вземе участие в AIIB по време на форум в Боао на южния китайски остров Хайнан, съобщава агенция "Синхуа".

В рамките на същия форум австралийският министър на финансите Матиас Корман заяви, че страната му обмисля да кандидатства за членство. В събота китайската агенция съобщи, че Грузия също е кандидатствала.

Холандия също има такива намерения, обяви премиерът Марк Рюте в официалната си страница във Facebook след среща с китайския президент Си Цзинпин.

В събота китайското министерство на финансите съобщи, че Великобритания и Швейцария са били приети формално за членове на AIIB, ден след като Бразилия прие поканата на Пекин за участие в банката. Министерството обяви, че Австрия също е кандидатствала и е подала формална документация за това.

"Трябва да положим още усилия в посока на създаване на регионален център на финансово съдействие", обяви Си пред форума и добави, че Китай трябва "да засили прагматичното съдействие с посока на финансова стабилност, инвестициите, финансирането, кредитните рейтинги и други сфери", каза той.

AIIB се разглежда като значителна пречка пред усилията на САЩ да разшири икономическото си влияние в Тихоокеанския регион.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив