25 Април 2024, 16:19 Днес (12) | Вчера (12)

Русия върна застрахователните посредници в онлайн застраховането

27 Април 2020 11:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 април 2020, 11:45

Забраната посредниците да осъществяват онлайн продажби влезе в сила през 2012 година

Руският  президент Владимир Путин подписа закон, разрешаващ на застрахователни агенти и застрахователни брокери да сключват застрахователни договори в интернет като част от разширяване каналите за продажба на застрахователни услуги. Документът сваля забраната за оказване от страна на застрахователни посредници на услуги, свързани със сключване на застрахователни договори в електронен вид. Занапред посредниците ще могат от името и за сметка на застрахователя да предлагат онлайн услуги, свързани с  доброволни застраховки, както и да обменят със застрахователите необходимата лична и друга информация. Предлагането на такива застраховки отстрана на посредниците ще става при спазването на федералните закони.
В същото време са приети и рестрикции с цел минимизиране на рисковете от недобросъвестни действия на застрахователни посредници при сключването на електронни договори. Така например, на застрахователните агенти и брокери е забранено да подписват със свой електронен подпис от името на застрахователя застрахователен договор и да получават от застрахования премия или застрахователна вноска. Застрахователният брокер няма право да сключва електронен договор  от името и за сметка на застраховано физическо или от свое име, но за сметка на такъв застрахован. Електронният договор, сключван от застрахователният брокер от свое име, но за сметка на застраховано юридическо лице трябва да бъде подписан с усилен квалифициран електронен подпис на застрахователя, застрахователния брокер и застрахования.
Застрахователните посредници са задължени да осигурят възможността застрахованият да се запознае с договора до неговото сключване, в това число и посредством предоставяне на линкове към документи, качени на сайта на застрахователя. Посредниците трябва да получат от застрахованото физическо лице потвърждение, че е запознато с правилата, подписано с прост електронен подпис. В този случай застрахователят няма да може да отказва обезщетение, използвайки като претекст застрахователния посредник при предаването на информацията.
В момента изпращането на всякаква електронна информация от застрахователя до застрахования става през сайта на застрахователната компания. Законът допуска изпращането на такава информация и чрез сайтовете на застрахователните агенти и брокери, както през мобилните приложения.
Законът влиза в сила след неговото обнародване.
Припомняме, още през 2012 г. ИНМАРКЕТ писа, че на застрахователните посредници в Русия се забранява не само да сключват електронно полици, но и да да създават и поддържат сайтове за набиране на клиенти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив