19 Април 2024, 16:45 Днес (10) | Вчера (11)

Руската църква предлага решение на кризата чрез "православно банкиране"

22 Декември 2014 16:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 декември 2014, 16:58

Новата православна финансова система може да защити руската икономика от кризата. Това заяви протойерей Всеволод Чаплин, председател на синодалния отдел по взаимодействие между църквата и обществото в Московската патриаршия, цитиран от агенция ТАСС

Чаплин заявил, че група руски финансисти имат конкретен план за развитие на "православното банкиране". Проектът прелага при кредитиране връщането на заема да бъде не с определена лихва, а да се обвърже с печалбата на предприятието. Освен това се предвижда отказ от финансиране на производство на алкохол и цигари, хазартен бизнес и от използването на труда на нелегални имигранти.

"Необходимо е в света да нарасне ролята на механизмите, които не се основават на лихварството", казва Чаплин. "В противен случай става неизбежно спукването на финансовия балон, действащ на принципа "пари правят пари". Това от своя страна може да има катастрофални последици като дори голяма война, в която да се загуби всичко", предупреждава духовникът.

На 11 ноември Чаплин предложи в Русия да се създаде система за православно банкиране. Той даде като пример ислямското банкиране, което се е отказало от лихвите по кредитите, но това "не е убило ефективността му".

По думите на протойерея рублата се е сринала много повече отколкото самият Брутен вътрешен продукт на Русия. Оттук следва, че "някой се опитва да ни оценява не по реалното състояние на икономиката, а по правилата на информационния балон, който в началото се надуваше, а накрая се спука".

В началото на август Асоциацията на руските банки заяви, че в централната банка е необходимо да се създаде централен шариатски съвет, който да определя съответствието на финансовите операции с религиозните принципи в ислямските кредитни организации в Русия. Асоциацията отбелязва, че ислямското банкиране представлява алтернатива на традиционното банково дело.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив