25 Април 2024, 16:25 Днес (12) | Вчера (12)

Руски туроператори се страхуват от масови фалити заради по-скъпи полици

12 Март 2015 17:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 март 2015, 17:23
Под лиценза на creativecommons

Поправки в закона за туризма на Русия, които са одобрени на първо четене от Думата, са на път да доведат до колапс в отрасъла, смятат местни туроператори, цитирани от пресата в страната

Според Майя Ломидзе, изпълнителен директор на Асоциацията на туроператорите, ще се стигне до рязко намаление в броя на агенти и оператори на пазара.

Заплаха идва на фона на множество фалити на туристически агенции през миналата година в Русия.

Туроператорите посочват като основен проблем повишението на финансовите гаранции. за най-големите от тях годишната сума, която ще трябва да плащат, може да достигне до 1-2 млрд. рубли (1.5-3 млн. евро). В сегашната ситуация нито една застрахователна компания няма да иска да сключи полица за такава сума, коментира пред "Ведомости" Ломидзе.

"Смятаме, че туроператорите трябва да имат и други възможности, с които да гарантират интересите на клиентите си", подчертава тя.

Вторият проблем е приетото изискване турагентите да могат да работят само от името и по договор с туроператори.

"Това силно ще ограничи избора на туристически програми от страна на клиентите. Това ще засегне не само пътуванията в чужбина, но и тези в страната, които в момента силно се насърчават от държавата", обяснява тя.

Според нея, ако промените в закона и на второ четене минат в този им вид, броят на туристическите агенции и оператори ще намалее 2.5-3 пъти. Освен това се очаква голяма част от фирмите да преминат в сивия сектор, тъй като текстове от закона дават възможност за това.

За потребителите това ще е много лошо, защото няма да могат да се ориентират в тези незаконни схеми на работа, обяснява Ломидзе.

Промените са приети на първо четене на 25 февруари с мотива, че те ще защитят по-добре правата на потребителите, особено на тези, които пътуват извън границите на страната.

Сред новите изисквания е и това двупосочният билет да се представя не по-рано от едно денонощие преди началото на пътуването. Освен това се предвижда да се създадат допълнителни фондове за отговорност на туроператорите, които да се използват в случай на евакуация на туристи зад граница, които са възпрепятствани да се приберат. Това се отнася за случаите на фалити и проблеми с разплащанията между организатори на пътуването по веригата.

Отделно се предвижда вдигане на минималния размер на финансовите гаранции за изходящ туризъм с 30-50 млн. рубли (470-782 хил. евро).

За да се стабилизира секторът пък руските депутати гласуваха и да се създаде и саморегулираща се организация.

Междувременно в Русия продължава кампанията, с която руснаците се приканват да почиват в родината си, а не зад граница. В сайтовете на туроператори и неправителствени организации непрекъснато се публикуват информации за възможностите за туризъм в различни региони на страната. През последните дни има и текстове за това, че Москва става все по-евтина за туризъм като се изреждат и туристическите обекти и музеи в страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив