04 Май 2024, 04:24 Днес (0) | Вчера (0)

Ръководството на НЗОК очаква дефицит от 108 млн. лв.

22 Август 2013 14:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 август 2013, 15:15
Getty Images

Към 31 юли приходите на НЗОК са изпълнени на 50.8%

Ръководството на НЗОК очаква дефицит от 108 милиона лева до края на годината и предлага Народното събрание да актуализира бюджета на касата, съобщи БГНЕС.

Изпълнението на бюджета на НЗОК за здравноосигурителни плащания към края на август очертава прогнозен недостиг на средства към 31 декември 2013 г. в размер на общо 108 041 674 лева, съобщи днес управителят на касата д-р Румяна Тодорова.

Дефицитът идва от това, че към края на миналия месец изпълнението на разходите значително надвишава изпълнението на приходите. Към 31 юли приходите на НЗОК са изпълнени на 50.8%, от които здравни вноски в размер на 46.4%. Разходите общо на НЗОК към 31 юли са 60%.

Недостигът на средства за здравноосигурителни плащания в специализирана извънболнична помощ са в размер от 1, 352 милиона лева. Недостигът на средства за лекарствени продукти се очаква да бъде от над 34, 5 милиона лева. Очаква се и недостиг на пари за денталната помощ от близо 7 милиона лева. В болничната медицинска помощ прогнозният недостиг се очертава в общ размер от над 361 милиона лева.

За медицински изделия недостигът е в очакван размер от над 11 милиона лева. За да се покрие дефицитът ще е необходима актуализацията на бюджета на касата, подчерта д-р Тодорова.

За да се преодолее дефицитът се очаква Надзорният съвет на касата да разгледа възможността от дейностите с излишък да пренасочи средства към дейностите с недостиг и да обсъди възможността 269 милиона лева от резерва да бъдат изразходвани за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ.

НЗОК ще направи проверки във всички болници, които лекуват онкоболни, стана ясно от думите на д-р Румяна Тодорова. Управителят на касата отбеляза, че се увеличава разходът за лекарства за онкоболните и е нужно да се провери по-скъпи лекарства ли се изписват или повече хора са се обърнали към системата за това лечение. "За тази година на НЗОК бяха дадени 90 милиона лева за онкопрепарати, след това се добавиха 17 милиона лева, така общо парите станаха 107 милиона лева, но а към месец август вече са употребени 109 милиона лева", обясни д-р Тодорова.

Д-р Тодорова прочете днес писмо на онкоболен до НЗОК, в което той обяснява, че до момента са му направени 5 вливания на лекарства, а последното шесто вливане трябвало да е на 2 август, но не е направено, тъй като от болницата са му обяснили, че НЗОК не доплащат лекарства. "По време на другите вливания отново нямаше лекарства и трябваше да заплатим 4800 лева", разказва болният и пита какъв е редът за възстановяване на тази сума и кога НЗОК ще преведе на болницата суми.

Самият той е установил, че при фирмата, вносител на лекарството въобще не е пристигнала заявка от болницата, в която той се лекува, МБАЛ "Света Марина" във Варна. В "Света Марина" ще направим проверка, имаме и други сигнали специално от тази болни, обясни управителят на касата.

Имаме купища жалби и обаждания по телефона от пациенти с онкологични заболявания, на които им се връчва бележка за това какви изследвания трябва да направят и те отиват за направление при общо практикуващия лекар, който обаче не може да даде такова направление, каза още д-р Тодорова. На практика болниците са тези, които правят подобни изследвания.

Касата обаче няма право да извърши качествен медицински контрол, за това отговаря агенция "Медицински одит", коментира управителят на НЗОК. Затова касата и "Медицински одит" вече подготвят инструкция за извършването на съвместни проверки.

В момента в касата има тежък организационен проблем, от миналата година служителите на касата са държавни служители. За да могат да пишат протоколи контрольорите на регионалните каси не са държавни служители, а са наети на трудово правоотношение, каза още д-р Тодорова. Тя обясни, че в НЗОК има и хора с много ниски заплати и хора с много високи заплати.

"Има секретарки, които получават по 1300 лева, а лекар - контрольор получава по 900", заяви тя и попита: "Как да накараме тези хора да работят по един и същ начин ?". Съществува и друг проблем. В някои районни каси вече е останал един лекар и ако той излезе в отпуска на практика не може да се направи проверка.

Това, което заварвам е един количествен контрол, трябва ни друг тип контрол, пациентът трябва да влезе в ролята на контрольор, а това може да стане само с електронното здравеопазване, подчерта д-р Тодорова.

Това управление на касата в този вид е неефективно. Отговорността и цялата мисловна дейност е концентрирана от трима души в ръководството на касата. Не може трима души да управляват 2,7 милиарда лева, коментира още д-р Тодорова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив