28 Март 2024, 16:59 Днес (10) | Вчера (12)

С преминаване към еврото цените ще се увеличат за кратко, според Емил Хърсев

05 Юли 2021 17:09 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2021, 17:11

После обаче ценовият пазар ще се успокои

"Няма да се промени животът ни, след като приемем еврото", заяви пред БНР финансистът Емил Хърсев и уточни, че единната европейска валута отдавна се използва за разплащане в България: "Все по голяма част от българския внос, голяма част от износа, цени на имоти и наеми се изчисляват в евро. Доскоро то беше преобладаваща валута, в която българите си държаха спестяванията си, промяната се дължи на отрицателните реални лихви, които се получават по евро депозитите. Връщането от еврото към лева има краткосрочни и чисто меркантилни причини".
Според него при преминаване към еврото вероятно ще има известно покачване на цените в България: "Имало го е във всички страни при конвертирането на националните им валути към еврото. Просто търговците инстинктивно ще се възползват да закръглят нагоре цените. След като пазарът обаче им отговори подобаващо, а именно - не приеме новите цени, те отново ще паднат, защото цените се определят от търсенето и предлагането на пазара".
Очакването на финансиста е скокът на цените да е минимален и да продължи около месец - два, след което да се върнат към нормалните от преди еврото.
Хърсев не се съгласи с коментара на американския финансист Стив Ханке, че приемането на еврото в България "мирише на измама" и заяви, че той не познава страната ни и без основание е наричан "баща на валутния борд", тъй като нито една от идеите му не е била приложена в българското законодателство за Валутния борд.
Преходният период от лев към евро ще е една година, подчерта Емил Хърсев:
"Шест месеца преди датата на присъединяването на страната към еврозоната всички търговци ще трябва да обявяват цените и в двете валути, както и шест месеца след влизането в еврозоната".
Средствата в банките автоматично ще бъдат конвертирани в евро в нощта срещу 1-ви януари в годината, в която ще се присъединим в еврозоната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив