11 Май 2024, 06:21 Днес (0) | Вчера (10)

С решение на НС: Задължават властта да преговаря за еврото само с фиксирания курс

31 Януари 2020 08:30 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 януари 2020, 23:15

Горанов: Отказваме се от еврозоната, ако не договорим курс от 1,95583 лв

НС задъжава кабинета да преговаря за еврозоната само и единствено с действащия фиксиран курс евро - лев от 1,95583 лв. Това е записано в нарочно решение на НС, което бе внесено в деловодството на парламента, подписано от почти всички групи, с изключение на БСП и гласувано в пленарна зала. Това стана ясно след продължителни совалки няколко часа в НС между финансовия министър Владислав Горанов и шефа на БНБ Димитър Радев с всички парламентарни групи, пише в. Монитор.
Решението бе вкарано като извънредна точка в дневния ред, а след бурни дебати бе одобрено със 140 гласа "за"
на ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти", както и 'Воля",  66 от БСП се въздържаха, а двама независими от "Атака" бяха категорично "против".
Повод за него бяха поправките, внесени между първо и второ четене от шефката на бюджетата комисия Менда Стоянова, според които фиксираният курс "лев – евро” ще се равнява на курса, договорен между ЕЦБ и държавите от еврозоната, плюс Дания. Поправките се във Валутния закон, с който на свой ред чрез допълните разпоредби се изменя закона за БНБ. Това предизвика опасения, че ЕЦБ може да поиска промяна на настоящия курс и че има заплаха за Валутния борд. В резултат в сряда се проведе извънреден председателски съвет, където бе договорено текстовете да се презизират и към тях да се направи добавка.
Вчера сутринта се е провел нов председателски съвет, след който стана ясно, че текстовете няма да се пипат и ще бъдат гласувани днес следобед от бюджетната комисия, както са внесени.
За сметка на това обаче ще има решение на НС, което ще се състои от два текста. В единият ще е записан настоящият фиксиран курс "лев - евро". Във втория -  правителството, в лицето на МФ и БНБ, да има твърд мандат за преговори, за да се гарантира, че България ще се присъедини към еврото с този обменен курс от 1,95583 лв.
Горанов и Радев проведоха среща с първо с ДПС, после с БСП, а след това текстовете бяха обсъждани и на среща в кабинета на Цвета Караянчева. През това време депутатите бяха в поричка проточила се почти 2 часа. След совалките с групите Горанов разясни, че в решението не само се дават гаранции, че трябва да се придържаме към този курс  в преговорите, а се стига и по-далеч.
"Ако не се договорим да влезем с точно този курс, ние ще се оттегли от еврозоната", увери Горанов. На въпроса, ако все пак другите държави поискат промяна на курса, а ние не можем да ги убедим той да остане същия, това означава ли ще се отказваме от еврозоната, Горанов отговори така: "Точно така. България ще влезе в еврото, но само при сегашния курс".
Иначе той разясни, че поправките във Валутният закон ще се гласуват както са внесени, за да гарантира възможността за продългавжане на процеса на преговори. "Ако нашето законодателство не бъде хармонизирано с европейското, ние трябва въобще да се откажем от процеса", разясни той.
На свой ред шефът на БНБ увери,че официалната комуникация по темата ще бъде публикувана от ЕЦБ.
Иначе по време на дебатите БПС и ГЕРБ взаимно се обвиняваха, че се всява паника и така се срива доверието в лева.
Според социалиста Кристиян Вигенин начинът, по който се вземат решенията, рушали въобще доверието на гражданите в този процес. Според него се създава впечатление, че решението е за вътрешна употреба, а законът - за европейските партньори. Заради което предложи и двата текста  - на промени в закона и на решението, да бъдат оттеглени за няколко дни, а текстовете от тях да се запишат в законопроект, който БСП ще подкрепи. "Създавте страхове, а паническите действия днес са опит да потушите това напрежение", каза той. "Потапяте държавата", заяви пък неговия колега Иван Иванов. Според БСП ЕЦБ и членовете на еврозоната имат право да започнат конфиденциална процедура  за прераглеждане на централния курс на еврото. Важно било не ка се влиза, а как се излиза от чакалнята на еврозоната.
ГЕРБ на свой ред пък обвиниха БСП, че се опитват да спекулурат с темата и успокоиха, че Валурният борд няма да пада. Имало тълкувателно решение на ЕЦБ от 2003 г., според което странит, които се присъединяват към ERM II, може едностранно да запазят фиксирания си курс. Според Тома Биков пък хората нямали доверие в лева заради БСП и ги обвини, че социалистите са на път да разрушат политическия консенсус , който има за влизане в еврозоната. "Опитвате да паникьосате хората", каза той.
ДПС също упрекна БСП и защити решението, предлгано от мнозинството.  "С това даваме сигнал на нашите партньори, че искаме да влезем в еврозоната, но не на всяка цена; не и при промяна на курса.
Без нов акт на Народното събрание никой не може да промени курса", аргументира се Йордан Цонев. Въпреки това разкритикува леко властта, че по начина, по който се действало тези дни, се създали условия за съмнения за стабилността на лева. Решнието на НС обаче разсявало тези съмнения. Той обясни, че няма колизия между решението и текстовете на закона. Ако послендите бъдат оттгелени то ние бихме си прекратили пътя към еврото и валутния маханизъм. Условието на ЕЦБ за влизането в EMR II пък било да няма фиксиран курс , а плаващ. Та със закона се махали противоречията , които ни пречат за ERM II, а с решението  се давало мандат управлявашите, независимо кой е финансов министър или шеф на БНБ, да не се отклоняват от курса.
За да се премахнат спекулациите, че решението на НС би могло да се промени от следващо мнозинство, от патриотите предложиха изменението му да става само с 2/3 гласа. То обаче не срещна нужната подкрепа.
Атакистите пък призоваха темата в слизането на еврозоната да бъде решана на рефрендум.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив