29 Март 2024, 13:56 Днес (7) | Вчера (11)

СБА със съвети какво трябва да знаем, ако пътуваме до или през Румъния2

29 Май 2017 13:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 29 май 2017, 13:01

В Румъния могат да ти вземат книжката за всяко нарушение. Ако пак караш – затвор

Румъния се превръща във все по-предпочитана дестинация за поне един уикенд. Немалко наши сънародници избират северната ни съседка за кратко пътешествие с колата, хем за да избягат от еднообразието на своето ежедневие, хем за да видят нещо ново и непознато. И защо не – разстоянието от София до Букурещ е около 300 км. Не е прекалено далече и съответно не излиза твърде скъпо. Една от най-младите държави членки на Европейския съюз привлича вниманието не само със своето настояще, но и със своето минало и история. Ето защо, позовавайки се на МВнР и портала еc.europa.eu, от СБА публикуваха съвети какво трябва да знаем, ако пътуваме до или през северната ни съседка.

най-предпочитаните места за посещение е средновековният замък на Влад Дракула, най-голямата готическа катедрала в Източна Европа, Двореца в Пелеш и, разбира се, Малкия Париж – така наричат столицата Букурещ. И ако стигнете все пак дотам, непременно трябва да се разходите по тесните улички и малките площадчета на Стария Букурещ – несъмнено едно от най-красивите места в съседната страна.

Ако тръгвате на път с автомобил, добре е да знаете какви са техните правила за движение по пътищата, за да не останете с горчив вкус от своето пътешествие. Наказанията са твърде сурови и трябва да бъдете особено бдителни, за да не допуснете дори неволно нарушение.

Съгласно действащото в момента румънско законодателство, шофьорската книжка може да се отнеме за всяко извършено нарушение, предупреждават от нашето Външно министерство. Ако пък ви хванат да шофирате въпреки наложената временна забрана, следва затвор.

Мерките са толкова драстични вероятно, защото Румъния, както и България, е на челните места по най-много убити в катастрофи в целия ЕС. Миналата година при обсъждането на промените в българския Закон за движение по пътищата имаше предложение неправоспособните шофьори у нас също да се наказва с лишаване от свобода, ако ги хванат да карат. Идеята бе отхвърлена.

В Румъния най-често допусканите от водачите нарушения, заради които рискувате да останете без свидетелство, са движение с превишена скорост, непозволено изпреварване или пресичане на непрекъсната осева линия, неосигуряване на предимство на пешеходците, преминаване на червен сигнал на светофар.

Още при влизането в страната следва задължително да се купи винетка. Това става срещу предоставен талон на автомобила. Винетки могат да бъдат закупени от съответните пунктове за продажба на ГКПП или от бензиностанциите в страната. Стикерът трябва да покрива целия период на пребиваване в страната. При напускане на Румъния водачът на превозното средство следва да представи винетка, валидна към момента на преминаването на последния контролен пункт. В случай, че такава липсва или е с изтекла валидност, на място се плаща такса и глоба. Винетните такси могат да бъдат проверени тук. Винетките могат да се купят и онлайн от сайт, който е оторизиран от Националната компания "Магистрали и национални пътища в Румъния”.

Според интернет платформата еднодневни винетки за леки автомобили няма. Предлагат се за 7 дни (3 евро), 30 дни (7 евро), 90 дни (13 евро) и 12 месеца (28 евро).

За сравнение у нас годишната винетка за леки коли е 97 лв, месечната 30 лв, а седмичната – 15 лв.

Много важно е също автомобилите да имат валиден технически преглед, който е една календарна година от датата, посочена на талона за технически преглед.

Ако случайно ви отнемат шофьорската книжка, се налага наказание "забрана за шофиране на територията на Румъния” за срок от 30 до 90 дни. Санкцията влиза в сила 15 календарни дни от датата на отнемането на свидетелството за управление на МПС. При отнемане на книжката на водача се издава удостоверение – "dovada”, в което е описано кога е отнето СУМПС. Водачът има право да обжалва в 15-дневен срок.

За да получи обратно СУМПС, водачът има следните възможности:

- да представи нотариално заверена декларация на румънски език, че няма да шофира на територията на Румъния за определения в наказателното постановление срок, срещу която получава обратно СУМПС. Декларацията се представя в Областната дирекция "Пътна полиция” в рамките на 15 календарни дни от датата на отнемането.
- да обжалва пред Окръжния съд (Judecatoria Judeteana) отнемането на СУМПС в 15-дневен срок. Срещу входящия номер на молбата за обжалване и уверението, представени в Областната дирекция "Пътна полиция”, то се връща на водача.
    След изтичането на 15-дневния срок СУМПС се изпращат от полицията в консулска служба в посолството на България в Букурещ. Посолството ги изпраща в България, където водачът си получава СУМПС от РПУ, откъдето е издадено.
    При поискване и срещу декларация от водача, че няма да шофира на територията на Румъния за периода на наказанието, СУМПС се връща на водача от консула.

От Външно обръщат специално внимание, че шофирането по време на наложена временна забрана за шофиране се наказва със затвор.

Книжката се взима и при катастрофа и остава в полицията до произнасянето на прокурор. Ако няма започнато наказателно производство, тя се връща на водача, който трябва лично да си я получи.

Стандартното ограничение на скоростта за автомобили (освен ако с пътни знаци не е указана друга скорост) е:

50 км/ч – за градски пътища,

90 км/ч и 100 км/ч – за извънградски пътища

130 км/ч – магистрали/скоростни пътища

Шофирането под въздействието на наркотици се счита за престъпление. В Румъния, също като у нас, има нулева толерантност към алкохола. Забранено е да се кара в аварийните ленти на магистралата, по велосипедни алеи и буслентите. Използването на светлини е задължително през деня, както и шофирането със зимни гуми по заснежени и заледени пътища.

Ако ви спрат на пътя, може да ви проверят дали носите задължителните принадлежности за безопасност на автомобила: предупредителен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка (за автомобили над 3,5 т). Затова преди път обърнете внимание дали имате всичко нужно в багажника.

Средната цена на масовия бензин А95 е 1.0300 евро за литър, а на дизела – 0.9970 евро. У нас цените са съответно 1.0470 евро за А95 и 1.0420 евро за дизел.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив