28 Март 2024, 16:35 Днес (10) | Вчера (12)

Само Кюлев поиска ДЗИ, "Алианц" се отказа

01 Юли 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Само дружество, собственост на банкера Емил Кюлев, предложи да купи мажоритарен дял в ДЗИ до крайния срок за подаване на оферти, който изтече в понеделник в 17.30 часа. За 80% от акциите на държавния застраховател оферта подаде единствено "Контракт София" ЕООД, съобщиха от Агенцията по приватизация.

От наддаването се отказаха спряганите за кандидат-купувачи на държавното дружество "Алианц България" (чрез ЗАД "Енергия"), както и "Чешка поищовна" (чешкият аналог на ДЗИ).
Справка в "Държавен вестник" показа, че единственият кандидат-купувач на ДЗИ е 100% собственост на Емил Кюлев, който е собственик на "Росексимбанк" и член на бизнесклуб "Възраждане". "Контракт София" е с капитал от пет хиляди лева и е с предмет на дейност "консултации и други услуги по стопанската дейност и управлението". Предполага се, че компанията ще представлява консорциумът между Росексимбанк и гръцката застрахователна компания "Интерамерикан". "Отказвам да коментирам каквото и да е било относно сделката", заяви за "Дневник" Кюлев. Вчера в застрахователните среди се прокрадна информация, че "Интерамерикан" (собственост на паневропейския консорциум "Юреко") се е отказал от надпреварата за ДЗИ и е оставил Кюлев да участва сам. Като причина за това се изтъкваше, че от "Юреко" са решили, че инвестицията в ДЗИ не си струва исканите от държавата пари.
Възможно е консорциумът между "Интерамерикан" и Росексимбанк все пак да се окаже действащ. Симбиозата между двете компании се обяснява с това, че "Интерамерикан" проявява интерес основно към животозастрахователното дружество от групата. Това е и логично, защото "Интерамерикан" си има в България лицензирано общозастрахователно дружество. Останалата част от групата пък би останала за банката на Кюлев.
Това, че "Енергия" не подаде оферта за ДЗИ, е по-малката изненада. От "Алианц България" засега отказват да коментират причините за неподаването на оферта. В застрахователните среди обаче е добре известно, че "Алианц" не са готови да отделят голяма сума за непрекъснато губещия пазарни позиции държавен застраховател. Още повече, че в германската компания отдавна знаят, че ДЗИ се нуждае от дълго и скъпоструващо преструктуриране и скоро няма да може да реализират печалба от подобна инвестиция.
При предишната приватизационна процедура за ДЗИ отново бе подадена само една оферта - от холандския холдинг Ти Би Ай (собственик на "Булстрад" и "Доверие"). Тогава цената, която бе предложена за 67% от капитала на държавното дружество бе 20.5 млн. долара. Ти Би Ай не бяха избрани за купувач с мотива за прекалено ниска офертна цена. Логично бе да се очаква, че при настоящата процедура държавата ще изисква по-висока цена на акция, или минимум 24.5 млн.долара за 80% от капитала на ДЗИ. Ако се окаже, че "Контракт София" е предложила по-ниска от тази цена, това неминуемо ще предизвика скандал. При този вариант най-вероятно и този конкурс ще бъде прекратен. Следващата стъпка ще бъде ДЗИ да бъде пуснато на борсата, каквито идеи в царското движение има от доста време.
ДЗИ е второто по големина общозастрахователно дружество в страната с премиен приход за 2001 г. от 69.6 млн. лв. и пазарен дял от 17.82%. За първите три месеца приходите на компанията са 14 млн. лв., което смъква ДЗИ на трето място след "Булстрад" и "Алианц". При животозастрахователите дружеството заема твърдо първото място с пазарен дял от 32%.

Борислав Йорданов

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив