19 Април 2024, 19:06 Днес (10) | Вчера (11)

Само представителните браншови организации ще контролират туризма

22 Януари 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Асоциацията на туроператорите ще трябва да набира още членове

Само национално представени браншови организации в туризма ще участват в контрола на туроператори, хотели и ресторанти. Легитимни ще са организации, които обединяват поне 33% от регистрираните и категоризираните фирми в сектора. Това приеха депутатите от Икономическата комисия в НС на второ четене на Закона за туризъм. Хотелиерската и ресторантьорската асоциация /БХРА/ с председател Благой Рагин отговаря на изискването, докато Асоциацията на туроператорите
/БАТА/ няма необходимия брой членове. Председателят на БАТА Донка Соколова обясни, че на пазара работят много неизрядни фирми, които нямат интерес да членуват в организацията. Соколова посочи, че все още няма специален закон за браншовите организации, който да е основание за въвеждане на такова изискване в туризма. БАТА И БХРА може да разменят членство помежду си и с други регионални организации и така да станат национално представителни, предложи зам.-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов. След като браншовиците станат легитимни, те ще поемат част от контрола върху пазара, който ще извършва новата агенция по туризъм. Тя ще е подчинена на Министерството на икономиката и ще се създаде месец след обнародване на закона. Депутатите отложиха приемането на текст, който регламентира създаването на национални курорти. Последната редакция гласи, че Министерството на икономиката ще предлага на кабинета кои курорти да са с национално значение. Още не е ясно какъв ще е смисълът от това, коментираха депутати от НДСВ.
 
ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ
Депутатите приеха, че от 18 март т. г. общините трябва да въведат обслужване на едно гише. Това е тяхно задължение по Закона за административното регулиране на стопанската дейност, който е в сила от декември 2003 г. Предложението направи председателят на Икономическата комисия Валери Димитров с мотив, че общините не са имали време да изпълнят задълженията си по закона заради изборите. До март кметствата трябва да премахнат всички лицензионни режими, които са въвели с подзаконови актове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив