17 Май 2024, 03:44 Днес (0) | Вчера (11)

Самоосигуряващите се ще внасят повече в НОИ

18 Октомври 2004 11:26 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Минималният доход, върху който ще се осигуряват от догодина всички самонаети - еднолични търговци, нотариуси, домашни лекари и хора със свободни професии, ще нарасне с 20 лв. до 220 лв. месечно. Това е една от промените в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който надзорният съвет на Националният осигурителен институт (НОИ) одобри в края на миналата седмица.

Минималният доход, върху който ще се осигуряват от догодина всички самонаети - еднолични търговци, нотариуси, домашни лекари и хора със свободни професии, ще нарасне с 20 лв. до 220 лв. месечно. Това е една от промените в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който надзорният съвет на Националният осигурителен институт (НОИ) одобри в края на миналата седмица. Нарастването ще засегне около 200 хил. души, колкото по данни на института са самоосигуряващите се у нас. То ще увеличи и здравните им вноски, които са 6% от определения минимален осигурителен праг.

Това може да доведе до демотивация сред тях и намаление на приходите, смята председателят на надзора Иво Прокопиев. Въпреки това представителите на работодателските организации са приели промяната, защото с нея са свързани и очаквани по-високи приходи в бюджета на здравната каса, както и други плащания, а отхвърлянето й би дебалансирало общата система от сметки в държавата.

През следващата година НОИ ще получи 117 млн. лв. повече от увеличените със 7.5% минимални осигурителни прагове по икономическите дейности. Други допълнителни 68 млн. лв. се очакват от вдигането на минималната работна заплата от 120 на 150 лв. Самонаетите ще участват в нарастването с над 13 млн. лв.

Бюджетът е разчетен при ръст на БВП от 5.3%, минимална заплата от 150 лв. и средна от 344 лв., среден осигурителен доход от 330 лв. и запазване на здравната вноска от 6%. Предвижданата обща сума на приходите в него е 3.38 млрд. лв., от които 66.5% са вноски на работодатели, 22.9% - на служители, и 4.7% - на самоосигуряващи се. Разходите са планирани за 4.46 млрд. лв., което означава, че недостиг, надхвърлящ 1 млрд. лв., ще трябва да се компенсира от централния републикански бюджет. Трансферът от държавата за пенсии и здравни вноски на пенсионери, ученици и студенти ще е 462.8 млн. лв. Въпреки това ще е нужна допълнителна субсидия за покриване на дефицита от още 628 млн. лв. Независимо от това според изчисленията на НОИ, ако се елиминират промените в законодателството, недостигът бил по-малък от тазгодишния с 50 млн. лв.

Най-големите опасности за финансовото състояние на институцията са приватизацията и очакваните съкращения в отрасли с висок осигурителен доход - телекомуникациите, рудодобива, енергетиката, преработката на тютюн и финансовия сектор, предупреждава докладът към проектобюджета на управителя на НОИ Йордан Христосков. Текущата събираемост може да бъде затруднена и от междуфирмената задлъжнялост - разплащанията между компаниите често се извършват в брой и това намалява сумите, събирани чрез запор върху банковите сметки, твърди Христосков. Въпреки това се планира от ревизионни актове, наложени от института, в касата му да постъпят 97 млн. лв., а други 90 млн. - от Агенцията за държавни вземания.

Сред новите моменти в социалното осигуряване през следващата година е отпадналото задължение на работодателите да плащат първия ден от болничните на работниците си. До 2003 г. включително те плащаха първите три дни, а от началото на тази това трябваше да бъде поето изцяло от обществените фондове. В последният момент обаче разходите за първия ден от болничните останаха за сметка на работодателите, като държавата се ангажира да подобри контрола върху издаването на фалшиви болнични листове. Финансирането на първия ден ще струва на НОИ през следващата година близо 40 млн. лв., като за да спре злоупотребите, ръководството на института планира да включи свои сътрудници в лекарските комисии. През тази година например са отчетени 911 хил. по-малко загубени работни дни поради болест и са спестени 4.3 млн. лв., се казва в доклада на Христосков.

От 2005 г. с 5 на сто намалява и процентът, с който компаниите ще участват при социалното осигуряване на служителите си. Социалните вноски ще се плащат в съотношение 70% за сметка на работодателя и 30% - на работника, а не 75:25, както беше досега. Това според доклада ще освободи на компаниите допълнително 52 млн. лв., а работниците ще внесат в НОИ за своя сметка 158 млн. лв. повече. Отпадат и вноските на работодателите във фонд "Пенсии", които досега те дължаха върху обезщетенията за бременност и раждане.

От 2005 г. отчисленията на компаниите във фонд "Трудова злополука и професионална болест" ще зависят условията на труд в отрасъла, в който работят, и ще варират между 1.1% и 0.4%. Сега всички плащат 0.7%.

Максималният осигурителен доход ще нарасне с 8.3% до 1300 лв. и това ще донесе на НОИ допълнителни приходи от 7.5 млн. лв. Проектобюджетът на НОИ предвижда броят на осигурените да нарасне догодина с 60 хил. души, които се очаква да излязат от сивата икономика, и така приходите в ДОО да се увеличат с 39 млн. лв.

През следващата година максималната пенсия ще остане 420 лв. С предлагана промяна в Кодекса за социално осигуряване тя вече ще е обвързана с максималния осигурителен доход за предходната година, а не както сега - за текущата. Според служители на НОИ причина за това решение е недоволството на хора с ниски пенсии от прекалено голямата ножица между минималния и максималния размер.

Актуализацията на пенсиите от следващата година ще става в зависимост от инфлацията и осигурителния доход в съотношение 75 към 25. Това означава че към 1 юни пенсионерите ще получат надбавка от около 7%. Не е било прието първоначално внесеното от Христосков предложение инфлацията и ръстът на осигурителния доход да участват поравно при изчисляването на индексацията. Причината е, че се очаква през следващите години осигурителният доход в страната да расте много бързо и по-големият му принос във формулата може да дестабилизира фонд "Пенсии", коментира Прокопиев.

Минималният и максималният размер на обезщетението за безработица остават на равнището на тазгодишните - съответно 80 лв. и 140 лв. Не се променят и парите за майчинство и отглеждане на малко дете, които ще са 120 лв. месечно.

 


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив