16 Май 2024, 22:28 Днес (11) | Вчера (12)

Сивият пазар на труда се свил до 20%

10 Септември 2005 08:59 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Дори общините обаче наемат работници без договор, твърди зам. социален министър

Процентът на т. нар. сив пазар на труда в България намалява и от 30 е спаднал до 20 на сто, сочат данни от разработка на няколко научни екипа, цитирани вчера от зам.-министъра на социалната политика Димитър Димитров. Той бе във Варна за участие в семинара "Европейската стратегия по заетостта и България - намаляване на недекларираната заетост". Това е процентът на хората, които работят без договор, не се осигуряват върху реалните си доходи или укриват част от тях.
В същото време обаче заместникът на Емилия Масларова призна, че дори общините си позволяват да наемат работници без трудови договори. Такива случаи имало главно в училища и детски градини. На анонимния телефон за нарушения на трудовите права в социалното министерство пък звънели главно охранители, шофьори, шивачи и работници от селското стопанство.
Възнагражденията на немалко българи пък на практика са замразени, показва непредставително проучване сред 500 работещи на "Неоген" - международна компания за онлайн подбор на персонала.
18% от анкетираните са заявили, че работят без промяна във възнагражденията вече втора година. На 26% са им вдигнали заплатата преди година. Други 9% пък се оплакват, че възнаграждението им дори е било намалено. На 47% от запитаните обаче им вдигнали заплатата си през последните 6 месеца. Те са основно в банковата и финансовата сфера.
Най-често 45-55 годишните твърдят, че не са получили повишение за последните 2 г. Намаляване на заплатите е регистрирано при най-младите.
Според зам.-председателя на Българската стопанска камара Дикран Тебеян тези данни не са реални, защото напоследък осигурителният доход за страната нараствал - по данни на НОИ от вчера той е 322 лв., обяви вчера НОИ. Това означава, че и заплатите растат, аргументира се той.
Кодексът на труда не позволява намаляване на заплатите освен по взаимно съгласие, коментира Тебеян. Според него намаление е възможно само за работещи, на които част от заплатите са за заработка.
Високият процент на замразените заплати въобще не ме учудва, коментира пък вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Според него МВФ дава лош пример, като непрекъснато препоръчва на България да не повишава заплатите. Притъпено било и колективното трудово договаряне у нас. Манолов препоръча в колективните договори да се записва процент на годишно увеличение на заплатите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив