09 Октомври 2024, 03:30 Днес (0) | Вчера (2)

Симеон сам се проверява за евтините апартаменти

03 Февруари 2004 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

65 продажби и 3 замени с ведомствени жилища е направил Симеон от началото на мандата си преди 2,5 г.

Премиерът Симеон Сакскобургготски започва вътрешна проверка на всички сделки с държавни апартаменти, продадени на служители на МС. Това съобщи правителственият говорител Димитър Цонев. Разрешенията за покупка на жилища на ведомството обаче са подписани от самия премиер според главния юрисконсулт на Дирекция "Финансово-стопански дейности" на МС Димитър Иванов. Кои точно експерти и в какъв срок ще извършват проверката Цонев не можа да каже. Не стана ясно и как шефката на правителствената пресслужба Цветелина Узунова е получила разрешение да се настани в апартамент 98 кв. м в жк "Изток", след като по закон като госпожица има право на до 25 кв. м. Невинаги има достатъчно малки жилища, затова често се налага да настаняваме отделни служители в част от по-голям апартамент, обясни Иванов. Той обаче не знаеше дали такъв е бил случаят и с Узунова, която впоследствие купила апартамента.
Процедурата изисква пресдиректорката да декларира, че отговаря на условията за настаняване. Не вярвам да е излъгала, защото иначе носи наказателна отговорност, обясни Иванов. За лъжлива декларация НК предвижда до 3 г. затвор.
Винаги информираме премиера, ако служителите не отговарят на условията, каза юристът, който е и член на жилищната комисия в МС. В такъв случай желаещите трябва да платят апартамента по пазарни цени. Узунова обаче е платила базисната цена на имота, умножена по коефициент, определен от областния управител на София Росен Владимирив. От няколко дни той не вдига мобилния си телефон, а от кабинета му казват, че отсъства.
65 продажби и 3 замени с ведомствени жилища е направил Симеон от началото на мандата си преди 2,5 г. 12 от апартаментите станали собственост на служители на ръководни постове. За сравнение за 4 г. кабинетът на Костов е продал едва 3 и заменил 18 апартамента.
Иванов отказа да съобщи точната цена, адрес и имена на купилите ведомствени жилища изгодно, тъй като те трябвало да дадат съгласието си. След като сделките са сключени, параметрите им са лична, а не държавна информация, оправда се и говорителят Цонев.
Цените за служители не са ниски, понеже имотите са в много лошо състояние, според Иванов. Да се сравнят с пазарните обаче било невъзможно, тъй като цените на подобни жилища в един и същи район варирали с 20-30%.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7809
GBP 2.4796 2.4887 2.3306
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив