23 Април 2024, 13:43 Днес (6) | Вчера (13)

Синдикатите: Няма регионални минимални заплати в ЕС

08 Октомври 2012 09:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 8 октомври 2012, 09:31
Под лиценза на creativecommons

Пламен Димитров заяви, че въвеждането на регионално минимално възнаграждение за нас е не само неприемливо, а и неразбираемо

Предлаганата минималната работна заплата в нетния си размер едва ще покрива средствата, необходими за физическо оцеляване. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на кръглата маса „Заплащането на труда в България - предизвикателства и перспективи", организирана по повод Световния ден за достоен труд - 7 октомври, в коментар на Проекта за бюджет - 2013, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Пламен Димитров заяви, че въвеждането на регионално минимално възнаграждение за нас е не само неприемливо, а и неразбираемо. Той съобщи, че няма такъв механизъм - законно установен или колективно договорен, за регионални минимални заплати в ЕС.

При пенсиите крайно недостатъчният дори за компенсиране на инфлацията среден процент от 9.3 и диференцираното му прилагане съобразно годината на пенсиониране в никакъв случай не решава проблеми, а напротив - задълбочава ги. Промените приключват с новите размери на социалната пенсия - 110 лв., на минималната пенсия за осигурителен стаж - 150 лв. и тавана на осигурителния доход - 2200 лв. Без добри новини за майките, за децата, за хората с увреждания, за безработните, за всички, които „тежат" на системата за социално подпомагане", каза той.

Според Димитров са твърде песимистични и очакванията за работещите в различните бюджетни дейности. Планираните средства за образование са 3.5% от БВП или 9.3% от общите разходи, въпреки че в образованието са съсредоточени приоритетите на правителството.

Пламен Димитров отбеляза, че въвеждането на новия модел на заплащане на служителите в държавната администрация е довело до ефект различен за отделните ведомства и по отношение на различните категории служители. Той коментира и ситуацията в сферата на здравеопазването, където част от дейностите са прехвърлени за финансиране от НЗОК.

„Трудна година се очертава за Центровете за спешна медицинска помощ, Домовете за медико-социални грижи за деца, Лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, Трансфузионната хематология и преработване на кръв и кръвни продукти, Регионалните здравни инспекции и др. Затруднения в тях ще има както за текущата издръжка, така и за без това ниските възнаграждения, които остават непроменени вече четвърта година. Това води до демотивация на персонала и напускане на системата, без да е налице интерес от новопостъпващи."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив