19 Май 2024, 11:08 Днес (0) | Вчера (0)

Скок на осигурителната вноска - само при ръст на икономиката

14 Декември 2013 11:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 декември 2013, 11:54
Под лиценза на creativecommons

Пенсионната вноска трябва да се вдигне със 7 или 8%, за да може работещите да издържат пенсионерите в България

За такова увеличение обаче може да се говори само в условия на ръст на икономиката. В противен случай това ще натовари работодателите, които ще са принудени на съкращения и ще се намали разполагаемия доход на служителите, което ще свие и потреблението.

Това стана ясно от интервю на социалният министър Хасан Адемов в предаването "Седмицата" по Дарик радио.

Въпросът за размера на пенсионните осигуровки е част от голямата дискусия за пенсионната реформа, обясни министърът. Трябва да се реши дали пенсиите да се осигуряват само от вноски на работодателите и служителите или и държавата да участва и в какво съотношение. За евентуално плавно вдигане на вноската може да се мисли, ако през следващите години действително се види очакваният ръст на икономиката.

"Проблемът не е толкова в безработицата, а в заетостта - ако заетите се увеличават, ще има повече доходи, по-високи приходи в системите", допълни Адемов. По думите му амбицията за следващия програмен период е чрез структурните фондове на ЕС да се осигурява трайна заетост, докато средствата от Европейския социален фонд се насочват към рисковите групи, които не се справят сами на пазара на труда. През следващия програмен период у нас ще функционира и фонд за подпомагане на най-бедните, за който са предвидени 3.5 млрд. за целия период, допълни той.

Министърът коментира и идеята за въвеждане на еднаква минимална заплата за целия Европейски съюз, като обясни, че сега, когато движението е свободно е естествено то да върви от местата с ниски доходи към тези с по-високи. "Съгласен съм принципно с такава идея, но не знам как това може да се случи, не е ясен механизмът", заяви той.

За идеите за отработване и приспадане на тези дни от годишния отпуск, Адемов коментира, че се търсят компромисни варианти, които да се обсъдят със социалните партньори, защото "в края на днешния ден ще се окаже, че повечето служители не са на мястото си". Според него обаче приспадането от годишния отпуск не е приемливо и срещу него веднага ще се възпротивят синдикатите. Почивните дни и празниците в България така или иначе са много, което е проблем за работодателите например в производството, където се изисква непрекъсната работа на смени, допълни той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив