02 Май 2024, 04:26 Днес (0) | Вчера (0)

Скъпи суровини помпат цените на лекарствата

25 Юли 2012 21:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 юли 2012, 21:21
ImagesFromBulgaria.com

Бивши служители на "Софарма" призовават за разследване на компанията

 

След приватизацията на "Софарма" от кръга Донев – Павлов, компанията е превърнала в своя фирмена практика завишаването на цените на лекарствата. Това е ставало чрез деклариране пред българските власти на в пъти по-високи цени на вноса на суровините за производство си, предупреждават бивши служители на "Софарма". По техни изчисления схемата с надуването на цените на вноса носи на фирмата печалба от 150 млн. долара от пазара на лекарства у нас за последните 10-15 години, съобщи Tv7.

Освен в "Елфарма", разследващите органи трябва да влязат и в "Софарма", призовават бивши служители на тази компания. Според тях от години с офшорки и посредници българският производител внася на силно завишени цени суровините за лекарствата си, а в момента унищожава доказателствата за тези търговски операции. До момента нито една държавна институция в България не следи на какви пазарни цени се продават субстанциите и суровините за лекарствата на международните пазари, и на какви цени българските производители внасят тези суровини.

Според Стойчо Кацаров, бивш зам.-министър по лекарствената политика, това се прави с презумпцията,че тези цени са пазарни, а Изпълнителната агенция по лекарствата само следи дали внесените суровини отговарят на допустимите критерии за качество. Бившите служители на "Софарма" обаче твърдят, че след приватизацията на компанията, тя помпа цените на лекарствата, като силно завишава цените, по които внася суровините си.

Според служителите Здравното министерство трябва да провери цените на суровините, за да намали цените на лекарствата. Разследването на TV7 доказа, че "Софарма" прибира парите на държавата и болните българи с високите цени на лекарствата си. С договори за доставка на суровини на по-малки производители на лекарства обаче, Огнян Донев успешно монополизира пазара у нас. Така от началото на годината Донев успява "да глътне" бившето Аптечно управление - Велико Търново.

Според бившите кадри на "Софарма" сега под натиск са фирмите "Адифарм - София", "Ками - Русе", която произвежда на ишлеме парацетамол и е необходима за "специални" доставки на суровини през Безмитна зона Русе, "Гален Фарма Калугерово", бивше Аптечно управление - Пловдив, което от 6-8 месеца се проверява от Агенцията по храните по "нарочен сигнал" - фирмата не произвежда и "Софарма" чака успешно да я "глътне".

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив