24 Април 2024, 11:20 Днес (5) | Вчера (6)

Слабият долар увеличава интереса към застраховането срещу валутен риск

04 Юли 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Обезценяването на долара през последните седмици се отрази критично върху валутните постъпления на онези от компаниите, които се занимават с международна търговия.

За да намалят негативните ефекти от рязката промяна в обменните курсове, все повече мениджъри прибягват до застраховането срещу валутен риск. Интересът на мултинационалните компании от Европа и Азия към така нареченото хеджиране нараства с впечатляващ темп, сочи анализ на авторитетния делови всекидневник "Уолстрийт джърнъл".
Относителната стабилност на разменния курс долар-евро през последната година и половина създаде измамното впечатление у голяма част от европейския бизнес, че единната валута няма да поскъпва драстично и с това да нарани техните конкурентни позиции. Скорошното засилване на еврото обаче оскъпи стоките на много компании износители. Сега те разбират отлично необходимостта от хеджиране на валутните си разплащания, въпреки че цената на тази финансова услуга също нарасна покрай раздвижването на пазара, пише "Уолстрийт джърнъл". Хеджирането, което става чрез деривативни (производни) инструменти върху валутния курс, като правило е по-скъпо при сериозни трусове в текущото разменно съотношение на пазара и по-евтино, когато моментната търговия е относително спокойна. Напълно естествено е в сегашната ситуация застраховането на паричните потоци в международната търговия при обмяна от долари в евро да бъде скъпоструващо, посочва изданието.
Въпреки всичко повечето експортноориентирани компании в Европа изглеждат добре защитени от валутен риск в краткосрочен план, смятат анализаторите. Като типичен пример е посочен италианският производител на мебели с кожена тапицерия "Натуци". Половината от приходите на компанията идват от САЩ, но те са хеджирани при различни очаквани нива на курса долар - евро в следващите 12 до 18 месеца.
Наред с това една част от европейските компании, като германските например, са свикнали да се справят в ситуации, когато националната им валута повишава стойността си спрямо долара. Те залагат на по-свито производство, висока продуктивност и използване на вносни материали. Други обаче, като представителите на Испания, Португалия и Гърция, в миналото традиционно поддържаха своята конкурентоспособност чрез слаби местни валути.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив