23 Април 2024, 14:08 Днес (6) | Вчера (13)

След дъжд качулка: Пловдивчани се юрнаха да застраховат коли и имоти

17 Юни 2014 17:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 юни 2014, 17:40
Под лиценза на creativecommons

Брокери описват щети по наводнени магазини и заведения

Застрахователите са в треска - след проливните дъждове масово правят описи на пострадало имущество и потрошени автомобили. Имаме клиенти с наводнени магазини и заведение с повредена техника заради нахлула вода в помещението, изброи Пепа Деведжиева, управител на застрахователна компания в Пловдив, цитирана от в-к. Марица. 

На принципа "след дъжд качулка" много хора вчера са посетили офиса , за да проучат условията по имуществените застраховки. Имаше дори и запитвания "не може ли да се сключи полица със задна дата", разказва застрахователката. Такава опция обаче не съществува, защото си е чиста проба измама. Брокери от града съобщават още за случаи, в които техни клиенти със застраховка Гражданска отговорност търсят помощ и пари за ремонт на леко смачкан или ожулен от падащи клони автомобил. Такива претенции обаче могат да предявяват само шофьори с валидно Каско, категорични са спецовете. 

В следващите 15 дни ще стане ясно колко ще изплатят застрахователните компании на пострадали от пороя пловдивчани с имуществени застраховки. Толкова е обичайният срок, в който щетите се описват и преценяват от вещи лица и обезщетението се превежда по банковата сметка на собственика на имота. 

В момента много компании предлагат защита на дома срещу символичната сума от 25 лева. Срещу тези пари застрахователят би покрил щети по сградата едва до 10 000 лева и 4500 лева за повредено домашно имущество. Офертата не изисква самоучастие, не се описва предварително и имуществото, което много улеснява процедурата по сключването на договора. Уловката обаче е, че са покрити само основни рискове, и то до предварителния лимит. Например, ако земетресение изравни със земята жилището ви, ще получите по тази полица максимум 10 000 лева, обясняват експерти. При късо съединение или токов удар обезщетението ще е едва 3 на сто от застрахователната сума, а при кражба чрез взлом - 30 процента.

Хората не си дават сметка, че една добра имуществена застраховка струва колкото 40 кутии цигари, които един страстен пушач изпразва за месец-два, разсъждава застрахователката. Полица за апартамент в Пловдив, застрахован за 100 000 лева, а обзавеждането му за 10 000 лева плюс още 5000 лв. за бялата и черната техника в дома, излиза около 200 лева годишно. Премията може да се разсрочи на четири равни вноски и така на тримесечие се пада разход малко над 50 лева. За още 20 лева в застраховката се включва и Гражданска отговорност към трето лице, което означава, че ако наводните съседите си по невнимание, застрахователната компания ще плати безусловно щетите им. 

В последно време имуществените полици бележат ръст, но не защото хората са станали по-предвидливи и практични, а заради многото сключени ипотечни кредити. Банките изискват ипотекираният имот да върви със задължителна полица в полза на финансовата институция. 

На сметка

Фирмите са на сметка да сключват имуществена застраховка за имотите си, понеже могат да я пишат като фирмен разход, подсказват врели и кипели в бизнеса. 

Добре забравено

Освен да обследват щетите след пороя на старите си клиенти, дружествата са ангажирани и с подплашени от прогнозите на синоптиците, че валежите ще продължат. Винаги след събитие имаме ръст в запитванията, така беше и след земетресението в Перник през  май 2012 година, припомнят застрахователи. Тогава хората не само от района на Перник и София се юрнаха да сключват полици с риск земетръс.  След седмица-две-три всичко отново влиза в обичайното си русло.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив