13 Октомври 2024, 03:18 Днес (0) | Вчера (0)

След електроприватизацията ще плащаме тока по цени по избор

26 Април 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Битката за електроразпределенията навлиза във финална фаза Чешки кандидат за наши фирми обещава 10 различни плана за потребление и издължаване като при мобилните телефони

Тарифите за плащане на тока от домакинствата в България ще бъдат най-малко десетина след приватизацията на електроразпределителните дружества. Това е съвременната европейска практика в условията на либерализиран пазар, предлага се от всички кандидати за купувачи на нашите ЕРП и е неизбежно. Това стана ясно при посещение на български журналисти в централата на CEZ в Прага. Компанията е сред петте кандидати да купят наши енергийни фирми.
Чехия е освободила за конкуренция около 50% от енергийния пазар, а у нас това важи само за 10%. Веднага след появата на конкуренция от около 50 активно работещи търговци на ток преди няколко години, бившият монополист CEZ започнал да предлага само за домакинствата около 20 различни тарифи. В момента те са сведени до 12 и наподобяват тарифните планове на нашите мобилни оператори.
Всяка от тарифите съдържа две основни части- постоянна такса за мощност, която зависи от големината на главния бушон на жилището, и цена за енергия. "Колкото по-голяма е мощността и оттам- постоянната такса, толкова по-ниска е цената за един киловатчас електроенергия и обратното", обясни изпълнителният директор на CEZ Петр Воборжил. Около една трета от крайната сметка е таксата за мощност. Другите две-трети са цената за потребената енергия, ДДС-то и таксите за допълнителни услуги.
Различните тарифи обаче се получават не само от това деление, а от други критерии. Например, ако едно домакинство се отоплява на ток и има големи консуматори като бойлер, акумулираща печка и др., може да избере тарифа, при която ще получава много евтин ток само за тези уреди, но само през определена част от денонощието. Доставчикът пък има право да му изключва тези уреди през определени предварително периоди.
"Имаме спецтарифа за вилите", обясни Воборжил. При нея консуматорът може да харчи електроенергия с що-годе нормална цена само в събота, неделя или в празнични дни. През останалото време цената е няколко пъти по-висока.
Има и тарифи, при които за определена част от денонощието, примерно 16 ч., се определя по-ниска цена. Доставчикът е длъжен да съобщава на абонатите си предварително кои са тези 16 ч., определяни веднъж на 3 месеца.
Тази сложна организация се налага заради това, че производителите трябва предварително да знаят кога каква консумация ще има и да произвеждат енергия в зависимост от това. За домакинствата пък е удобство да могат да изберат най-благоприятната тарифа.
ИСТОРИЯ
Приватизацията на 7-те електроразпределителни дружества, разпределени в 3 пула, започна през октомври 2003 г. До последния стадий от надпреварата за 7-те електроразпределителни дружества бяха допуснати италианската "Enel", чешката CEZ, немската E.ON, гръцката "Public Power Company" и австрийската EVN. В момента се уточнявата условията за участие във финалната фаза.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив