23 Май 2024, 20:58 Днес (10) | Вчера (6)

Служител на ООН призна, че е вземал подкупи по програмата ”Петрол срещу храни”

09 Август 2005 11:04 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Бивш високопоставен служител на ООН призна, че е виновен във връзка с получаване на стотици хиляди долари подкуп след разкрития на комисията, разследваща програмата "Петрол срещу храни", информира ВВС

Малко преди признанието генералният секретар на ООН сне имунитета от Александър Яковлев, бивш ръководител на снабдяването на ООН.
Разследването обвинява още и бившия ръководител на програмата "Петрол срещу храни" Бенон Севан, че е злоупотребил със служебното си положение.
Дългогодишният служител на ООН Александър Яковлев става първият служител на световната организация, срещу когото се повдигат криминални обвинения във връзка с програмата "Петрол срещу храни".  Той се призна за виновен в заговор, документна измама и пране на пари няколко часа след като комисията, разследваща "Петрол срещу храни", публикува най-новия си доклад.
Яковлев бе обвинен във федерален съд, че е получавал незаконни плащания от фирми, стремящи се да си осигурят договори с ООН.
Разследващата комисия, оглавявана от американеца Пол Волкър, е установила, че бившият ръководител на програмата "Петрол срещу храни" Бенон Севан е получил пари от петролна компания в замяна на осигуряване на изгодни договори.
Съдията Ричард Голдстоун от Южна Африка, заместник на Волкър в комисията и съавтор на най-новия доклад, заяви пред ВВС: "Категорични сме по отношение на двамата служители, за които става дума в днешния ни доклад. Бенон Севан е бил отговорен за цялата тази многомилиардна програма, а Александър Яковлев е бил много високопоставен служител в управлението за снабдяване. Установихме, че и двамата са замесени в корупция на много високо равнище. Доказателствата са унищожителни - контактите с компания под името АМЕС - African Middle East Petroleum Company, на която са осигурени петролни договори с режима на Саддам Хюсеин и която е получила милиони долари печалба. От доказателствата става пределно ясно, че част от тези пари са се озовали в личната банкова сметка на г-н Севан."
Бившият шеф на "Петрол срещу храни" Бенон Севан подаде оставка от ООН в неделя и в момента е в Кипър. Той яростно отрича обвиненията, заявява, че е невинен и твърди, че е превърнат в изкупителна жертва.
Следващият раздел от доклада на комисята начело с Пол Волкър се очаква през септември.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 23 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8059
GBP 2.4796 2.4887 2.2965
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив