17 Април 2024, 00:43 Днес (0) | Вчера (11)

Софиянски: Кабинетът ще падне, ако ореже общинските бюджети

21 Ноември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Софиянски предупреди управляващите, че си създадат най-голямата опозиция в страната - на местната власт

Има опасност кабинетът да не довърши мандата си, ако не се променят общинските бюджети, заплаши столичният кмет Стефан Софиянски.
Систематично се търси поставянето на София в кризисно положение, оплака се кметът. Според него за втора година общинският бюджет щял да намалее със 100 млн. лв. В същото време данък общ доход, който столицата внася в държавната хазна, се увеличавал. Постоянно се намалявал делът от ДОД, който остава в общината. За тази година той беше 40%. Софиянски предупреди управляващите, че си създадат най-голямата опозиция в страната - на местната власт.
Столичните общинари разрешиха на Софиянски да преразпредели останалите от бюджет 2003 пари в областите, които вече са на червено. Дефицитът в градския транспорт вече е 16 млн. лв., всеки ден се борим за оцеляване, каза кметът.
След промяна на закона за местните данъци и такси фирмите вече няма да могат да декларират нужния им брой кофи за смет, а ще трябва да плащат 18 промила върху данъчната оценка на имотите си, алармира общинарят от БСП Стефан Василев. Досега фирмите можеха да избират дали да заявят определен брой контейнери, или да плащат върху данъчната оценка на имота. Ако обаче една фирма няма много отпадъци, а имотът й струва милиони левове, какво ще прави, запита Василев. Разработваме нова методика за такса смет, отвърна Софиянски. Той обеща в началото на декември да предложи схемата за гласуване в СОС, за да може Софийска данъчна дирекция да преинсталира софтуера си до края на годината. В предизборната си кампания Софиянски обеща, че такса смет ще се формира според броя на живеещите в апартамент, а не както е сега - 3,25 промила от данъчната оценка на имота. Кметът се зарече да принуди държавните и административните сгради също да плащат такса смет. От догодина общините имат право сами да определят какъв да е данъкът за боклуците.
В СОС ще има още 2 постоянни комисии към досегашните 11, обяви председателят на съвета Владимир Кисьов след среща с шефовете на политическите групи. Едната ще е за обществения ред и сигурността, другата - по евроинтеграцията и връзките с гражданското общество.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив