19 Април 2024, 12:13 Днес (6) | Вчера (11)

Софтуерна компания инициира онлайн дискусия за промените в Наредба Н-18 на НАП

07 Януари 2019 12:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 7 януари 2019, 12:33

Новите текстове, които влизат в сила след броени месеци, са на път да сварят неподготвени повечето търговци с физически обекти у нас

Промените в Наредба Н-18 на Националната агенция за приходите (НАП) предстои след броени месеци да предефинират изцяло продажбите, включващи плащания в брой на територията на страната. Въпреки сериозния ефект, който ще имат върху повечето търговци с физически обекти обаче, много от фирмите все още не са запознати с измененията. Новите текстове влизат в сила след броени месеци и бизнесът ще трябва да организира дейността си в съответствие с тях до 31 март 2019 г. за фирмите регистрирани по ДДС или до 30 юни 2019 г. за останалите. С цел да популяризира темата, българският разработчик на бизнес софтуер ERP.BG инициира онлайн дискусия, достъпна на адрес: cash.erp.bg.

"Наредбата въвежда сериозни промени в дейността на търговците на дребно и в много случаи това е свързано с подмяна на софтуера, който управлява продажбите. Това означава, че фирмите нямат никакво време и са необходими незабавни действия от тяхна страна, ако искат дейността им да е в съответствие с поднормативния документ в срок" - посочи Иван Аржентински, управляващ партньор на ERP.BG и участник в обществената дискусия за промените в Наредба Н-18 от страна на Българската асоциация за информационни технологии. Той добави, че въпреки настояването на редица браншови организации, срокът няма да бъде променян.

С новите текстове се въвеждат редица важни изменения в продажбите, включващи плащания в брой, при което в много случаи ще трябва да бъде подменена софтуерната система и бизнес практиките във фирмите. Така например вече няма да е позволена досегашната практика, при която продажбите в магазините се въвеждат (маркират) в софтуер, а касовата бележка се набира на бутоните на касовия апарат отделно. Двете системи занапред ще трябва да са свързани и фискалното устройство да издава касовата бележка автоматично. Това означава, че в повечето търговски обекти (освен най-малките) отделни касови апарати с бутони занапред няма да се използват.

Друго важно нововъведение е, че при печат на фискално устройство задължително ще трябва да се включва и т.нар. Уникален Номер на Продажбата (УНП). Ако за продажбата няма генериран такъв номер, по нея няма да може да се плати в брой. Отпада също и широко използваната практика, при която за множество поръчки се заплаща накрая наведнъж и се издава една обща фактура и една касова бележка за цялата сума. При еднократно плащане по много поръчки, вече няма да може да се издава една касова бележка, а ще трябва да се печатат толкова касови бележки, колкото поръчки има. Освен това вече не се допуска и тестване в търговския обект на нови софтуерни решения или нови версии на използваните софтуерни решения, което по принцип е най-добра практика за тяхното внедряване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив