25 Април 2024, 04:08 Днес (0) | Вчера (12)

Социалната комисия одобри предложенията на кабинета за промени в пенсионната система

04 Юни 2015 12:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2015, 11:53
Под лиценза на creativecommons

Парламентарната социална комисия одобри на първо четене правителствените предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване

Предложенията за промени в пенсионната система получиха подкрепата на депутатите от ГЕРБ, АБВ, Реформаторския блок и ББЦ. Против гласуваха от БСП и от Патриотичния фронт, въздържаха се от ДПС. Законопроектът беше гласуван след тричасова дискусия. 

Предложенията бяха представени от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Предвижда се с два процентни пункта увеличение на осигурителната вноска за фонд "Пенсии", като увеличението е с по един процент за 2017 и за 2018 година. За да не се допусне нарастване на общата данъчно-осигурителна тежест, се отменя предвиденото увеличаване на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд от 5 на 7 процента от 1 януари 2017. Калфин коментира, че анализ на пенсионните дружества от страни, сравними с България от Централна и Източна Европа, показва, че петте процента, които в момента се насочват към втория стълб, са максималната вноска.

Предвижда се плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до изравняването на възрастта за двата пола и достигане на 65 години за мъжете и жените през 2037 година. 

Законопроектът предвижда изискуемият стаж за пенсиониране да расте също плавно с по два месеца годишно до достигане през 2027 година на 40 години за мъжете и 37 за жените. Министър Калфин посочи, че родените през 1964 година мъже и родените през 1972 година жени ще са първите, които ще се пенсионират на 65 години.

По думите му изравняването на възрастта ще даде възможност и на жените да получават по-справедливи пенсии. Социалният министър отбеляза, че пенсии в България средно се 

получават 18 години и четири месеца. Според него това е сравнимо с времето на получаване на пенсиите в европейските страни. Възрастта за пенсиониране на работещите в първа и втора категория също ще расте плавно до достигане на 55 години за първата категория и 60 за втората. По думите на Калфин мъжете първа категория в момента се пенсионират на 52 години и осем месеца, жените - на 47 години и 8 месеца. Първите жени, които ще

достигнат 55 години, са тези, които в момента са на 33 години, което според министъра доказва, че това е поносима мярка. В момента има 609 жени първа категория, като триста от тях са под 33 години и за тях ще важи новата пенсионна възраст, посочи Калфин. 

Предложенията запазват възможностите за някои специфични категории труд в рамките на първа категория да се пенсионират на 45 години при 10 години стаж при съкращение на предприятието. 

При тях възрастта също ще расте с четири месеца годишно, за да достигне 50 години. Новото е, че когато човек се е пенсионирал заради съкращаване, до достигане на нормалната възраст за пенсиониране за първа категория, няма да има право да работи, за да се избегне порочната практика тези хора да бъдат пращани отново да работят в мина, посочи Калфин. 

Въвежда се и минимална възраст за пенсиониране в сектор Сигурност - 52 години и 10 месеца, като тя ще расте плавно до 55 години. 

Ефектът от промените ще доведе до 40 процента ръст на размера на новоотпуснатите пенсии през увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж и освобождаване на допълнителен ресурс за увеличаване на размера на старите пенсии, допълни Калфин. 

От БСП коментираха, че ръст на пенсиите с хоризонт 2037 година, е много далеч в бъдещето. Бедността ще нараства, каза Георги Гьоков от партията и добави, че 58 процента от българите над 65 години живеят в бедност, като средно в ЕС е три пъти по-ниско това равнище. Според него не би трябвало възрастта да се обвързва с продължителността на живота, едва след като се достигне до 65 години за мъжете и жените, както е предвидено в законопроекта. Реално, за да може човек да се пенсионира със стаж 40 години на 65 години, трябва да е работил от двайсет и пет годишен и да няма нито ден прекъсване на стажа, което е непостижимо за нашата реалност, коментира Гьоков. 

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт посочи, че е против отнетите със законопроекта два процента увеличение на вноската за втория стълб, които биха довели до повишаване на пенсиите. Светлана Ангелова от ГЕРБ и Мариана Тодорова от АБВ поздравиха министър Калфин и социалните партньори за добре свършената експертна работа и за това, че предложенията според тях ще постигнат основната цел - адекватност на пенсиите. 

Хасан Адемов от ДПС също приветства усилията на министерството за това, че е намерено експертно съгласие, но според него трябва да продължат усилията в институционализиране 

на политическия диалог. По думите му, ако няма политическо съгласие на лидерско ниво, такъв тип реформа трудно би могла да бъде устойчива. Министър Калфин каза, че ще направи среща с лидерите на парламентарните групи по темата. 

Според ДПС мерките за подобряване на адекватността на получаваните пенсии минават през сериозен ръст на БВП, сериозни параметри на заетостта и високи доходи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив