13 Май 2024, 09:43 Днес (3) | Вчера (0)

Спокойна старост – само с частно осигуряване

18 Юни 2013 17:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 юни 2013, 17:24
GRReporter

Държавните бюджети не могат да издържат поддържането на високи пенсии, а това застрашава живота в третата възраст, ако нямаме осигуровка

С напредването на годините държавните пенсии ще намаляват. Дори да плащаме осигуровките си редовно и отговорно,  в бъдеще най-вероятно няма да можем да получаваме очакваната пенсия. Тенденцията показва, че държавните бюджети не могат да издържат поддържането на високите пенсии, което заплашва качеството на живот в третата възраст. В някои държави проблемите са вече осезателни. В други тепърва започват да се усещат. Това се казва в коментар на електронното издание GRReporter по повод провелия се форум Insurance Money Conference 2013.

“Ако в началото на образуването на социалното осигуряване хората излизаха в пенсия на 65 години и умираха на 67 години, сега средната продължителност за Европа достига около 86 години. Това променя пазара на пенсионното осигуряване”, заяви изпълнителният директор на Асоциацията на гръцките застрахователни дружества Маргарита Андонаки.

Отговор на идващите предизвикателства за новите поколения, които в момента са в работна възраст, е спестяването. За разлика от нашите родители, трябва да спестяваме не само ако искаме да си купим жилище, но и ако искаме да живеем нормално на старини, без сериозни лишения. След като живеем повече, трябва да спестяваме повече, докато дойде време за пенсия – така синтезира посланието си Андонаки.

Към момента застрахователният пазар в Гърция формира 2,5% от БВП, с оборот от 4,3 милиарда евро и управлявани средства в размер на 10 милиарда евро капитали. От него много малък дял заема частното пенсионно осигуряване.

Председателят на Асоциацията на застрахователните дружества Александрос Саригеоргиу вижда големи възможности за бъдещето на застрахователния пазар. Според него с правилна стратегия за развитие застрахователните дружества ще могат не само да попълнят празнините на държавното социално осигуряване, но и да повишат оборота си на 10 милиарда евро на година до 2020-та. Развитието на бизнеса ще даде възможност на компаниите да увеличат управляваните от тях капитали на 22 милиарда евро и да играят по-сериозна роля на капиталовите пазари. Ще се отворят 10 хиляди работни места, а цените на частните осигуровки ще достигнат около 1000 евро на година, което ще продължи да бъде под средната стойност за Европа.

Днешните пенсионери в Гърция са около 2,9 милиона души. Общо хората в работоспособна възраст са около 5 милиона, от които 1,3 милиона в момента са безработни. Въпреки че Гърция е на трето място в Европа по размер на социално-осигурителните вноски, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, публично-осигурителните фондове не могат да смогнат на натиска на кризата.

Доскоро, вече пенсионираните граждани получаваха около 75% от спестявани в държавните пенсионни каси по време на работния стаж. Те са първите, които усетиха пряко натиска на кризата с намалението на пенсиите. Другите заинтересувани от развитието на пенсионния пазар са групата Baby boomers или хората родени след края на Втората световна война. Те сега влизат в пенсионна възраст и ще получават малко над 50% от отделяните през годините средства, поради създалата се криза. Третата голяма група, които пряко са заинтересувани от развитието на пенсионния пазара са хората под 55 години. Тези, които все още работят и имат възможност да инвестират допълнително за третата си възраст.

Освен държавното осигуряване, в помощ трябва да се включат другите два стълба на социалното осигуряване, които в Гърция все още не са добре развити – професионалната осигуровка по браншове и предприятия и частната лична осигуровка.

През 2010 г. в Гърция пенсионерите са получавали около 59% от вноските си обратно във вид на пенсии след края на работния стаж. Този процент се очаква да падне на 50% до 2060. За сравнение, в България възвращаемостта на пенсионните вноски на гражданите през 2010 са само 39%, а през 2060 година този дял ще падне на 37%.

Намалената раждаемост и повишението в средната продължителност на живота също ще окаже влияние на размера на пенсиите и съотношението на пенсионерите спрямо работещите. През 2060 г. пенсионерите може да се окажат значително повече от работещите, което ще се отрази на нивото на пенсиите.

През следващите десетилетия гражданите ще имат нужда от 20%-25% допълнителен приход над пенсията, за да си осигурят достойни старини.

Специалистите настояват да се въведат образователни часове по застраховане в гимназиите, за да се създаде отрано култура на осигуряването.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив