19 Април 2024, 20:50 Днес (10) | Вчера (11)

Столичен застраховател пак осъди община Благоевград за потрошен автомобил

26 Юли 2012 17:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 юли 2012, 17:14
ImagesFromBulgaria.com

Сблъсък на товарен автомобил в необезопасена шахта ще струва на община Благоевград над 4 200 лева

Районният съд осъди кметството, което с бездействието си е причина за пътния инцидент. На 20 август 2009 година кола „Фиат Дукато”, собственост на „Райфайзен Лизинг България” ООД, катастрофира на кръстовище в центъра на града.

 

Водачът Н.Л. пътувал в участък в ремонт, когато возилото се забило в издадена шахта. Тъй като имало сключена застраховка „Каско”, столичната застрахователна компания изплаща сумата от 2 772,44 лева. После обаче дружеството завежда дело срещу община Благоевград, която смята за отговорна за станалото ПТП.

Съдът реши общината да заплати на застрахователната компания 2 772,44 лева, които тя броила. Кметството трябва да плати още 659,24 лева лихва. Общината ще се бръкне с още 801,90 лева, сумата са сторените по делото разноски на ищеца за държавна такса, за възнаграждение на вещите лица и адвокатски хонорар. Кметството може да обжалва съдебното решение в двуседмичен срок пред Окръжен съд-Благоевград. В противен случай трябва да извади от бюджета си 4 233,58 лева.

Само за няколко месеца три застрахователни компании успяха да осъдят община Благоевград за обезщетения за потрошени коли от дупки и шахти по общинската пътна мрежа. Общата стойност на обезщетенията ведно с лихвите, които администрацията на кмета Атанас Камбитов ще трябва да изплати от хазната, е 6075.41 лв. Според актовете на Благоевградския районен съд общината ще трябва да поеме и разноските по делата, които не са никак малко - над 1600 лв. Най-фрапантен е случаят с бившето лукс "Ферари" на благоевградския бизнесмен Венчо Мутафчийски-Пашата, чийто ремонт е най-скъп и коства на родния данъкоплатец 4587.73 лв.

Както "Струма" писа, ПТП-то с тузарското возило, което носеше уникалния номер Е 777777, стана през август 2008 г. на ул. "Александър Стамболийски", попадайки в несигнализирана и необезопасена дупка на пътното платно, и вследствие на удара се повредила ходовата му част. Разходите по ремонта в размер на 3737.73 лв. поели от Застрахователно дружество "Армеец", тъй като Пашата имал направено пълно каско при тях. Сега, близо 4 години по-късно, след заведено от тях дело, съдът отсъди изплатеното обезщетение заедно с лихвата от 850 лв. да се покрие от общината, тъй като тя носи пряко отговорността за състоянието на улиците.

Другото осъдително решение, което прави впечатление, е заради луксозния "Мерцедес" на бившия общински съветник в Благоевград Орлин Тимов. Лекият автомобил, собственост на столичната компания "Голд кар" и вероятно шофиран от хотелиера служебно, попаднал в необезопасена отводнителна шахта на пътното платно и при удара се отворили въздушните възглавници на предната лява седалка, задната лява врата и тавана отляво, деформирала се предната лява джанта и се издула предната лява гума. Каското на "Мерцедес"-а било в "Лев Инс", откъдето покрили ремонта в размер на 902 лв.

С решение на Районен съд - Благоевград отпреди месец общината ще трябва да върне освен тези пари и 252.96 лв. лихви. Отново защото тя носи отговорност за неволите на шофьорите по благоевградските улици.

Далеч по-малко е обезщетението, което кметът Атанас Камбитов ще трябва да преведе на ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп" според третото съдебно решение - 333.12 лв. Те са заради изпотрошен "Ситроен С5", който преди две години попаднал на несигнализиран изкоп, пълен с вода, в жк "Струмско" , пред бл. 23. Вследствие на ПТП-то колата, шофирана от Стоян Стоянов, е със счупен картер на двигателя. Дотук осъдителните решения в ущърб на кмета Камбитов и данъкоплатеца са три. Очаква се обаче да станат около десетина, тъй като подобен вид дела набъбват със светкавична скорост. Застрахователните компании претендират за различни суми в зависимост от щетите по колата - има заведени дела дори и за по 100 лв., като всички жалби касаят вече изплатени щети на клиентите им по автокаско.

Основното изискване общината да бъде дадена на съд заради лошите пътища е в протокола на КАТ. Достатъчно е дошлите на мястото на ПТП-то пътни полицаи да са записали, че причината за произшествието е именно дупката, т.е. неизправната пътна настилка. Дела могат да бъдат заведени не само от застрахователи, а и от частни лица. Престрашили се граждани за борба с местната власт в момента обаче няма.

От депозираните искови молби в съда впечатление прави, че всички пътни инциденти, за които компаниите си искат парите, са станали по време на управлението на екскмета Костадин Паскалев - в периода 2008-2009 г. ПТП-та заради дупки и шахти вероятно и сега се случват, но заведени за тях дела все още няма. Най-честият ищец от застрахователните компании е "Лев Инс".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив