07 Октомври 2024, 01:48 Днес (0) | Вчера (0)

Столична община спешно възстановява дигите със собствени средства

12 Август 2005 12:28 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Днес ще бъде подписано споразумение с “Напоителни системи” ЕАД с което общината се задължава със собствен ресурс да възстанови дигите, а дружеството да заплати извършената работа след като получи средства от републиканския бюджет , но не по-късно от 1 ноември

Столичната община започва спешно възстановяване на единадесет диги със собствени средства, реши и.д. кмет на София Минко Герджиков. Дигите са на реките Лесновска, Искър, Блато, Какач и Църна Бара и се намират до селищата Долни Богров, Гниляне, Световрачене, Кубратово, Требич, Мрамор и моста на Ломско шосе, съобщиха от общината. Вече се работи при дигата на Долни Богров. Причина за решението на и. д. кмет Герджиков са прогнозите за предстоящи валежи и невъзможността държавата, която е собственик на дигите да осигури средства на “Напоителни системи” ЕАД за възстановяването им. Днес ще бъде подписано споразумение между Столична община и “Напоителни системи” ЕАД с което общината се задължава със собствен ресурс да възстанови дигите, а “Напоителни системи” ЕАД да заплати извършената работа след като получи средства от републиканския бюджет , но не по-късно от 1 ноември т.г. За възстановяването на дигите общината ще насочи средства от предвидените за ремонт на училища.
Общината организира извозването на отпадъци и негодна покъщнина и измиването на улиците в засегнатите от наводненията населени места.
7 фирми вече извършват дезинфекция и дезинсекция в засегнатите райони под контрола на столичната РИОКОЗ.
Успоредно с това продължава отводняването на къщите и снабдяването с храни и вода на евакуираното население. Продължава работата по констатиране и оценка на нанесените щети на инфраструктурата и личното имущество на гражданите. Столична община подготвя ново искане до правителствена комисия за отпускане на средства за разплащане на неотложните работи и възстановяване на разрушената инфраструктура. Вече са започнали подготвителни работи за възстановяване на пътя към село Челопечене и към с. Чепинци.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив