28 Март 2024, 13:12 Днес (7) | Вчера (12)

Стопаните са демотивирани и не виждат смисъл да застраховат продукцията си

08 Септември 2021 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 септември 2021, 10:32

Предложение: Без изискване за липса на задължения при съфинансирането на застраховките

Проблемите, които нанесе градушката от 28 август в Пловдивско повдигнаха и темата за застраховането. В момента съществува мярка "Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция" като бюджетът по нея е 5 млн. лв. Максималният размер на подкрепата, която получава един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн е до 65% от стойността на застрахователната премия. Сумата за подпомагане e до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха. Стопаните, които застраховат зърнени (пшеница, ечемик и царевица) и маслодайни култури (слънчоглед и рапица), получават до 35% от стойността на застрахователната премия. Размерът на подпомагане е до 21 лв./ха при размер на застрахователната премия от 60 лв./ха.
511 фермери са се възползвали от нея, а в случая с Пловдивско - само 46 човека от засегнатите, съобщава agri.bg. Това финансиране е 75% от държавата и 25% от земеделските производители. Може би трябва да намерим начин за стимулиране. Това каза служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков пред депутатите в комисията по земеделие в Народното събрание.
Проф. Бозуков отбеляза, че се планира в Стратегическия план да се заложи създаването на фонд, в който да се събират средства. "Виждате, че в такива моменти държавата няма тази финансова възможност да реагира адекватно на нуждите на земеделските производители”, каза Бозуков.
Пламен Абровски обърна внимание, че и в сегашния програмен период е имало възможност за формиране на такъв фонд. "Но тези, които взимаха решения, избраха да не го правят по ПРСР”, посочи лаконично председателят на комисията.
Отношение взе и биопроизводителят и депутат Албена Симеонова. "Трябва да направите среща със застрахователните компании. Първо трябва да си платиш застраховката като земеделски стопанин. След това евентуално ДФЗ ще ти възстанови част от застраховката, но за да ти я възстанови, трябва да представиш документ за липса на задължения. Социалното министерство издаде много хубава заповед, в която пише, че не е необходимо да се представя такъв документ, за да могат да получат бизнесите финансиране по мерките 60/40 и 80/20. Не стига, че земеделските производители нямат възможност за кандидатстване по тези мерки, но трябва да представят документ за липса на задължения. А в момента най-задлъжнялата част от българското общество са земеделските стопани. Това нещо трябва да се промени и да го направите това, защото хората нямат стимул да се застраховат”, посочи Симеонова.
"Ще опитаме да направим такива срещи, защото и аз съм участвал като защита на земеделски стопани в спор със застрахователна компания и знам колко е трудно и колко са обезсърчени и демотивирани да се застраховат фермерите”, обобщи министър Бозуков от своя страна.  

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив