20 Април 2024, 16:54 Днес (0) | Вчера (10)

Стопанската камара иска президентът да спре готвените промени в осигуряването

18 Декември 2014 11:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 декември 2014, 11:24
Под лиценза на creativecommons

БСК ще поиска президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в Кодексa за социално осигуряване (КСО), ако те бъдат приети от депутатите утре

Промените в Кодекса за социално осигуряване разбуниха духовете през последните дни. В неделя премиерът Бойко Борисов и синдикатите подписаха меморандум, според който всички работници с първи трудов договор могат да избират между частен пенсионен фонд или НОИ за вноските си за втора пенсия, а ако не го направят - вноските им автоматично отиват в НОИ.

Същото могат да направят и работещите, родени след 1959 г., които вече са записани в частен фонд. Прехвърлянето е еднократно.

Работодателите твърдо се обявиха против тази промяна. Според тях с нея на практика се национализират пенсионни фондове. 

Аргументирайки позицията си, БСК заявява, че с предложените промени в пенсионното осигуряване се изменя цялостно неговата философия и на родените след 1959 година се предлага избор между различни по своята същност субекти - фондове, изградени на капиталов и на разходопокривен (солидарен) принцип. 

"Важно е и да се отчете, че пенсиите от НОИ са изцяло гарантирани от държавата, което не се отнася за личните партиди на осигурените в УПФ лица. В замяна на това, личните партиди в УПФ се унаследяват, могат да се теглят авансово и не подлежат на запор. По този начин изцяло се предефинира моделът на пенсионно осигуряване и се създават условия за неправомерна деструктивна конкуренция между двата основни стълба на осигурителната система", се казва в писмото на БСК. 

Особено притеснително според Камарата е, че се предвижда изборът на осигурените лица да е еднократен, практически неинформиран и безвъзвратен, докато осигуряването в УПФ предоставя възможност за многократна промяна на осигурителното дружество. 

"Абсолютно деструктивни са краткосрочните и дългосрочни последици от тази промяна върху осигурителния и банковия сектор, както и върху капиталовия пазар. По аналогия на случилото се с КТБ АД, ще бъдат атакувани финансовите позиции на УПФ и обслужващите ги банки. Очакваме да бъде срутен капиталовият пазар и общата капитализация на публичните дружества. Това неминуемо ще повлияе върху кредитния рейтинг на страната", прогнозира БСК. 

Днес вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обяви, че е изненадан от предложението.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив