04 Май 2024, 14:27 Днес (0) | Вчера (0)

Страните от ЕС подписаха споразумения за задълбочаване на интеграцията в енергетиката

08 Юни 2015 16:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 юни 2015, 15:27
Под лиценза на creativecommons

В понеделник министрите на енергетиката на Европейския съюз подписаха три споразумения, чиято цел е засилването на газовите и енергийните връзки между страните, съобщава "Ройтерс"

Въпреки това все още остават някои различия във връзка със създаването на единен енергиен пазар и целите в областта на зелената енергия до 2030 г.

Европейската комисия взе за повод кризата в отношенията с най-големия доставчик на енергоносители за Европа – Русия – за да прокара идеята за създаване на енергиен съюз между страните членки, който да позволи изграждането на повече връзки, единно договаряне на цените на доставките и намаляване на нужда от внос. Сред важните поставени цели е и намаляването на въглеродните емисии на континента.

На срещата на министрите на енергетиката в Люксембург днес група държави, в това число Германия и страните от Бенелюкс подписаха две декларации за сигурността на доставките. Балтийските държави, които зависят най-много от руския газ подписаха рамково споразумение за създаване за по-близко обвързване с европейския пазар.

"Подписалите страни са решени да подобрят сигурността на доставките чрез по-нататъшна интеграция на пазара", заяви комисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. "Това е основата на създаването на енергиен съюз".

Германия е сред страните, които най-много държат на пазарна интеграция, понеже не успява да ползва прекъсващата вятърна и слънчева енергия, част от прехода си от фосилни към възобновяеми източници.

"Това означава, че за първи път Германия мисли за прехода от фосилни горива не само на национално ниво", заяви икономическият министър Зигмар Габриел пред репортери. Подписаните декларации включват и подробности около изпълнението им.

Минали октомври ЕС достигна до споразумение относно три цели за 2030 г. - за намаляване на въглеродните емисии с поне 40% спрямо нивата им от 1990 г., да подобри спестяването на енергия с най-малко 27% и да увеличи дяла на електроенергията от възобновяеми източници до 27%.

Тези цели заместват целите, заложени за 2020 г., които вече са почти постигнати. Много държави-членки, в това число Великобритания, искат да запазят правото си на решение в областта на енергийната политика, което затруднява поставянето на цели.

В документ на комисията, цитиран от "Ройтерс" се признава, че е необходимо запазването на "правата да определят политики, които отговарят на предпочитанията и условията им", но въпреки това плановете на страните трябва да се съобразяват с регионалните планове.

Очаква се следващата година да се проведат форуми, на която всяка от страните да представи плановете си и те да бъдат обсъдени с останалите членки на ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив