29 Март 2024, 11:08 Днес (4) | Вчера (11)

Съпрузите на самонаетите ще могат да се осигуряват и да ползват обезщетения за майчинство

19 Юли 2012 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 юли 2012, 15:36
ImagesFromBulgaria.com

Предвидените прагове за самоосигуряване са изключително ниски / 420 лв. за самоосигуряващите се и 240 лв. за тютюнопроизводители и земеделци/ и не покриват минималните осигурителни рискове за пенсия, смяятат от левицата

 

Осигурителните вноски за съпрузите на лицата със свободна професия и/или занимаващи се занаятчийска дейност да се начисляват върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, реши парламентът, съобщи БТА, цитирана от медиите.

 

Съпрузите на регистрирани земеделски производители или тютюнопроизводители - върху минималния осигурителен доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители. Такива права ще имат и съпрузите на дипломатите, гласуваха още депутатите.

Те приеха на първо четене промени в закона за защита от дискриминация, предложени от Министерския съвет. Предвижда се те да влязат в сила от 1 август т.г. Изменя се и Кодексът за социално осигуряване като се дава възможност на горните да могат да се осигуряват по свое желание и за своя сметка за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт и за общо заболяване и майчинство, ако не са осигурени на друго основание.

Левицата ще се въздържи при гласуване на частта, която регламентира вноските да са върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, обяви председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев/КБ/.

Предвидените прагове за самоосигуряване са изключително ниски / 420 лв. за самоосигуряващите се и 240 лв. за тютюнопроизводители и земеделци/ и не покриват минималните осигурителни рискове за пенсия, например, обясни депутатът. В същото време съпрузите на самоосигуряващите се ще правят вноски върху минимални доходи, без да са внасяли данък общ доход и да е ясно какви на практика са техните приходи, обобщи Стойнев.

Заместникът му в социалната комисия Светлана Ангелова /ГЕРБ/ го опроверга с аргумента, че се разширява периметърът на осигурените лица. Какво по-добро от това да влязат повече пари в осигурителната система, попита тя. Зад промените застана и ДПС. С тях се дава възможност на регистрираните самоосигуряващи се лица да осигурят своите съпрузи, ще се разшири кръгът на осигуряващи се лица и ще се подобри социалната защита на тези хора, обясни Хасан Адемов. За съжаление, допълни той, едва около 15 000 от земеделските производители и тютюнопроизводители у нас от общо около 140 000 регистрирани се осигуряват за всички видове риск.

Съгласно разпоредбите осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Това означава, че ако съпругът или съпругата на лице със свободна професия , на регистриран земеделски производител/ тютюнопроизводител/ се осигуряват за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт и за общо заболяване и майчинство, ще има право да получи и съответното парично обезщетение.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив