25 Април 2024, 17:24 Днес (13) | Вчера (12)

Със закон въвеждат задължителни застраховки на жилища

26 Юни 2015 12:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 юни 2015, 12:07
Под лиценза на creativecommons

Българските граждани ще бъдат задължени "да вземат мерки за предпазване на имуществото си от вреди и за ограничаване на вредите от бедствие"

Това предвиждат приетите на първо четене от Народното събрание промени в Закона за защита при бедствия, предаде БГНЕС.

Поправките са внесени от вицепремиера Томислав Дончев и бяха приети с 90 гласа "за", 25 "против" и 10 "въздържал се". По време на дебатите законопроектът бе подложен на тежка критика от страна на БСП, а в защита на промените се изказа единствено Атанас Атанасов от Реформаторския блок и заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев.

В задълженията на гражданите се вписва нова точка, а именно "да вземат мерки за предпазване на имуществото си и за ограничаване на вредите от бедствието, както и да спазват предписанията на компетентните органи за отстраняване на източниците на опасност за причиняване на вреди". В самите мотиви на законопроекта е записано, че той цели "да се стимулира сключването на застраховки и подобряването на застрахователната култура на гражданите".

Помощ при бедствия вече ще се предоставя на физически лица при необходимост от основен ремонт на жилищата им, засегнати от бедствие, ако лицата отговарят на критерии, изготвени от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Занапред Агенцията за социално подпомагане ще преценява кои лица трябва да бъдат подпомогнати чрез индивидуална преценка за това, доколко лицето не е могло заради социалния и икономическия си статус да застрахова само имуществото си срещу съответния риск.

Това изменение се посреща с неодобрение и възмущение от хората, то не отговаря на техните очаквания, каза депутатът от БСП Георги Божинов. "Какво казва този почти жалък текст за изменение на закона - че хората "трябва да вземат предпазни мерки" за имуществото си. Как точно това да стане, когато четириметрова вълна идва и отнася твоята къща, твоята покъщнина и твоят добитък", попита Божинов. Според него промяната не удовлетворява хората, защото ще се преценява кой колко е беден и защо не се е застраховал. "Тук се говори за ремонт на жилища и не се мисли за онези стотици хора, на които изобщо им няма жилищата. В Мизия стотици нямат жилища, нямат къщи", каза Божинов.

В закона изрично е записано още, че възстановителната помощ "не може да превишава стойността на данъчната оценка на жилището". "С предполагаемата данъчна оценка, хората не могат един курник да направят. Тези хора живяха месеци наред в детската градина в Мизия - 100 човека в едно помещение, а мъжете и жените бяха разделени с едно перде", възмутен бе Георги Божинов. Според него това изменение на закона е обидно спрямо пострадалите хора. Законът е толкова нескопосан, че не става дори за предложения между първо и второ четене, призна той но все отбеляза, че БСП ще внесе множество промени, ако управляващите все пак го приемат.

В защита на законопроекта с кратка реплика на Божинов се включи Атанас Атанасов, според когото БСП е против това държавата да подпомага тези граждани, които не разполагат със собствени средства.

Остра критика към промените отправи и Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, които също не подкрепят законопроекта. "Ако го прочетете внимателно и вникнете в неговата същност, ще разберете, че е лош законопроект и по никакъв начин не отговаря на очакванията на хората", обърна се Байрактаров към коалиционните си партньори от ГЕРБ и Реформаторския блок. Според него на Агенцията за социално подпомагане се вменяват нови задължения, които тя няма капацитет да поеме. "Един министър се опитва да оказва политическо влияние чрез формата на социално подпомагане", каза още той.

Според Корнелия Нинова с този законопроект управляващите изменят на програмата си, гаврят се с хората и създават нов избор на корупция. Тя припомни, че в главата за рискове от бедствия и аварии на управленската програма е записано, че ще бъде създаден национален катастрофичен пул, а още на 4 февруари Владислав Горанов е обявил, че законът е готов и ще бъде внесен до няколко седмици. От тогава са минали 18 седмици, изчисли Нинова.

По отношение на тезата си за "гавра с хората" тя обясни, че по сегашния закон всички пострадали могат да получат обезщетение до размера на цената на данъчната оценка на имота, а с промяната внесена от Томислав Дончев се намалява броя на хората, които сега могат да получат обезщетение. "Вие казвате - не всички пострадали, а само онези, които са могли да си застраховат и имотите, но не са го направили", обясни тя.

Поправките са "извор на корупция", защото един орган по субективна и индивидуална оценка ще преценява на кого да дава обезщетение. "В мотивите ви пише "Агенцията за социално подпомагане, чрез своите структури ще преценява кои лица трябва да бъдат подпомогнати чрез индивидуална оценка на икономическия статус", цитира Нинова. Липсват критерии, по които ще се случва това, посочи тя.

Нинова сигнализира и за друг куриозен текст от мотивите на законопроекта. В него пише, че "предлаганият модел за подпомагане на пострадалите от бедствия ще допринесе за повишаване ролята на презентативната дейност, свързана с намаляването на риска от бедствия". Не знам какво значи "презентативна", може би е трябвало да се запише "превантивна", но пише друго, с усмивка заяви Нинова.

От името на вносителите от кабинета зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев коментира, че Агенцията за социално подпомагане има капацитета да се справи с новите си правомощия. На принципите, на които работи агенцията в момента, тя ще прави социална анкета, която ще представи на Междуведомствената комисия за преценка кои хора да бъдат подпомогнати. Няма субективен подход, правилата са заложени в действащата наредба - просто трябва да се констатира дали тези граждани отговарят или не на тези критерии, каза Ананиев. Нинова обаче му цитира мотивите, в които ясно се говори за "индивидуална оценка". По отношение на вменяването на задължение гражданите за застраховат жилищата си Ананиев призна, че "собствеността е неприкосновена и носи права, но и отговорности".

Остра критика към поправките направи и депутатът от БСП Дора Янкова. Според нея в момента в нейния избирател район Смолян данъчната оценка на къщите е между 5 и 8 хиляди лева. С какво точно това ще помогне, когато ти се срине цялата къща, попита тя. Според Янкова в мотивите на законопроекта пише, че ще се създаде стимул местните власти да положат усилия данъчните оценки да не са ниски, но местните власти нямат право на това. "Писалите законопроекта са подвели депутатите. Нека отхвърлим този законопроект, а Министерски съвет, ако гледа с отговорност към социалните проблеми, да даде нова концепция, механизъм и инструменти", призова Янкова.

В крайна сметка без нито едно изказване на депутат от ГЕРБ и АБВ и с една единствена реплика от Атанас Атанасов и въпреки критиките на опозицията, цели 90 депутати от управляващото мнозинство подкрепиха безмълвно законопроекта и той бе приет на първо четене. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив