06 Октомври 2024, 23:24 Днес (0) | Вчера (0)

ТБ “Алианц България” предлага застраховка за издаваните от нея карти

11 Август 2005 11:44 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Банката е сертифицирана за приемане на чип карти на банкоматите

За да осигури по-голяма сигурност и спокойствие на клиентите си, ТБ “Алианц България” ще предложи застраховка за всички карти, издавани от нея - Maestro, VISA или Master Card, за по-малко от 1.30 лв. на месец. Това съобщи Страхил Видинов, главен изпълнителен директор на кредитната институция. Той уточни, че застраховката ще покрива финансовите загуби, понесени от физическо лице в резултат на кражба или загуба на картата, лични документи и ключове за жилища, сейф и/или превозно средство.
ТБ “Алианц България” бе сертифицирана за приемане на чип карти на АТМ и ПОС устройствата си съгласно EMV стандарта с международната организация Mastercard Inetrnational, съобщиха от банката.
Според специалния международен стандарт за сигурност EMV, досегашните карти с магнитна лента се заменят с електронни карти с чип, в който е вградена защита срещу злоупотреби с информацията, записана на картата. “Така се предотвратява най-големият процент злоупотреби при електронни разплащания като се намаляват до минимум възможностите за измами, свързани основно с копирането на карти. При смарт-картите това откопиране ще бъде много трудно, но и при тях ПИН-кодът е много важно да се пази в тайна.”, коментира Страхил Видинов, главен изпълнителен директор на ТБ “Алианц България”.
Банката започва поетапно да пренастройва устройства си за приемане на чип картите носещи бранд на Mastercard, като доокомплектова АТМ устройствата си, за да се съобрази с изискванията на стандарта EMV и също така ще подмени част от ПОС устройствата си тип “Бул Амадео”, които няма да могат да обслужват чип карти.
Банките, които не са сертифицирани да приемат карти по EMV стандарта, ще поемат отговорност за измами с банкови карти при транзакция. Задължението банките да са сертифицирали своите устройства за чип карти влезе в сила от 1 януари 2005 г. за MasterCard и 1 януари 2006 г. за VISA.
ТБ “Алианц България” стартира проект и с VISA International за сертификация на устройствата си, в качеството си на пълноправен член от май тази година. Предвижда се проектът да приключи до октомври 2005 г. Така “Алианц България” ще може да приема на своите ПОС и АТМ устройства чип карти и на двете международни организации.
До края на годината ТБ “Алианц България” ще започне издаването на кредитни карти с чип VISA Classic, VISA Business и VISA Gold.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив