14 Май 2024, 18:18 Днес (9) | Вчера (12)

ТЕЦ "Бобов дол" ще се продава по нов начин

27 Ноември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

АП, енергийното и икономическото министерство и синдикатите ще мислят стратегия

Стратегия за раздържавяването на ТЕЦ "Бобов дол" ще бъде изготвена до месец-два от междуведомствена работна група с представители на икономическото и енергийното министерство, Агенцията за приватизация (АП) и двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа". Това се споразумяха вчера представители на тези организации след неколкочасова среща в кабинета на зам.-икономическия министър Валентин Първанов.
Целта на стратегията е да определи количествените и качествени критерии за избор на купувач, заяви Първанов. Според него основният въпрос - дали ТЕЦ-ът ще се пуска на борсата, както реши преди време АП или ще се продава на стратегически инвеститор, както настоява енергийното министерство, тепърва ще се регламентира в стратегията. Според източник от енергийното министерство било твърде възможно централата пак да се продава чрез борсата, но пред кандидатите да купуват акции да се поставят определени критерии.
Според лидера на КНСБ Желязко Христов в стратегията задължително трябва да залегне ангажимент на бъдещия собственик за запазване на работни места, определено количество български въглища, които централата трябва да купува и обещание за определен размер на инвестиции.
"До изготвянето на стратегията движение по тази сделка няма да има", обеща Първанов. На въпрос дали сегашната процедура по пускане на 100% от акциите на централата на борсата и за избор на посредник се прекратяват шефът на АП Илия Василев отговори: "Недейте да тълкувате повече от това, което ви се каза". От АП отказват да съобщят и дали посредникът вече е избран. Срокът за това изтече преди месец.
Междувременно вчера Комисията за финансов надзор регистрира ТЕЦ "Бобов дол" като публично дружество, което дава зелена светлина за пускане на акции на борсата.

НАТИСК

ВЕДОМСТВЕН
Седмица след като АП обяви, че търси посредник за пускане на 100% от акциите на "Бобов дол" на борсата, енергийният министър Милко Ковачев възрази публично срещу това. Според него централата е основният купувач на въглища от бобовдолския басейн, а при продажба чрез борсата няма как купувачът да бъде задължен да продължи да ги купува.

СИНДИКАЛЕН
Полицията забрани вчера на работници от "Бобов дол" да
блокират главен път Е-79 край Дупница. Около 200 души, предимно енергетици, бяха излезли да протестират, настоявайки за запазване на работните си места. Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че вчерашното решение би трябвало да удовлетвори работниците.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив