03 Май 2024, 06:50 Днес (0) | Вчера (13)

Тероризмът ще наложи промени и в руския застрахователен пазар

13 Септември 2004 09:49 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Въпреки наложените стереотипи, вълната от тероризъм, която заля Русия наскоро (свалянето на двата пътнически самолета, както и трагедията в Беслан) не се отрази на фондовата борса.

"Оказва се, че руският капиталов пазар е твърде циничен и с по-здрави нерви, отколкото е прието да се смята", коментира Александър Баранов от инвестиционната компания "Проспект".
Във всеки случай перипетиите около съдбата на ЮКОС се отразяват на борсата значително по-забележимо от гибелта на няколко стотици хора.
И при двата терористични акта московската фондова борса откри търговията с минимални загуби в основните индекси. Но като цяло пазарът остана спокоен, доколкото икономическите новини за страната, чиито отчети излязоха в същото време, се оказаха позитивни.
"Както показва статистиката за последните 4 години, терористичните актове обикновено са повишавали фондовите индекси. Времето на извършването на някой атентат обикновено съвпада с активизиране на покупките на книжа на борсата. Следва отдръпване на инвеститорите и известен срив, но в крайна сметка пазарът расте", коментира Баранов.
Това неизменно се случи след атентата в Тушино, след взривовете в метрото, и след "Норд-Ост" - независимо от трагичните събития - пазарът расте.
Ако върнем лентата назад към 11 септември 2001 година, независимо от рязкото понижаване на основните фондови индекси в САЩ, пазарът след това неизменно се повишаваше в продължение на половин година.
Баранов отбелязва, че фондовите пазари вече имат изграден определен имунитет към тероризма. "Пазарът живее свой собствен живот и събитията в него не са свързани със случващите се трагични събития. Най-лошото, което може да се случи е неголяма корекция в момента на откриването на търговската сесия", казва още Баранов.
Всъщност може да се каже, че тероризмът има изключително по-силно въздействие върху застрахователния пазар. След атентатите в Световния търговски център в САЩ, застрахователните компании изплатиха обезщетения за около $30 млрд.
И веднага след това американските компании от бранша отказаха да застраховат самолети срещу прояви на тероризъм.
В резултат на дълги преговори между застрахователи и превозвачи, беше създаден специален фонд - Equitime - специализиран в застраховането срещу терористични прояви.
По същото време в Германия 16 водещи немски компании от бранша, включително гиганти като Allianz и Munich Re, създадоха пула Extremus Versicherungs, с аналогична дейност на американския Equitime.
Пулове с със сходни функции бяха създадени и в редица други европейски страни.
Във Великобритания това е Pool Re, а в Испания - Consortio de Compensation de Seguros.
Именно този фонд пое основната тежест по обезщетяването на пострадалите при взривовете от 11 март тази година.
В Русия още в края на миналата година Министерството на финансите поиска от Руския съюз на застрахователите да подготви проект за застраховане в случай на тероризъм. До този момент тази инициатива не е донесла особени резултати.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив