18 Април 2024, 05:47 Днес (0) | Вчера (11)

Три главни финансови грешки сред младите хора

05 Декември 2017 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 5 декември 2017, 13:50

Финансовият живот на младите хора често е сложен и объркан. Липсата на знания, склонността към непремерени рискове и отсъствието на финансов хоризонт понякога могат да усложнят сериозно живота на младежите

Експерти посочиха три основни грешки, които младите хора правят при управлението на своите средства.

Грешка 1: Отсъствие на цел и посока

Ако не знаете накъде сте тръгнали, как очаквате да пристигнете някъде, а когато пристигнете все пак, ще бъдете ли доволни? Това е залегнало и в основата на всяко финансово планиране. Много от младите хора нямат ясни цели, а ако все пак имат такива, не знаят как да ги постигнат. На първо място е важно да се определи какво искате за себе си, примерно, да вземете кредит за кола, телефон, екскурзия, образование, някакъв бизнес или дори за собствен дом. На второ място, щом сте поставили цел, помислете имате ли средства "за черни дни", направили ли сте разчет как и за колко време ще върнете заема си. Определете си сумата, която бихте отделили ежемесечно за погасяване на вноските и изчислете това ще бъде ли по силите ви за срока на връщане на кредита. На последно място, преди да изтеглите съответния кредит, помислете дали добре сте обозначили приоритета си – тази цел ли е за вас най-важна в момента и ако утре се появи нова, по-важна цел, дали тази няма да ви спъва. Бъдете реалисти. Парите, които можете да изтеглите, не са без край, затова е от голямо значение да разсъдите трезво и за по-дълъг срок какво точно ви е нужно в този момент.
Така, ако бъдете честни към себе си, може да се окаже, че се налага да отложите осъществяването на някое от желанията ви.  И това е нормално!

Грешка 2: Неумение за управление на паричния поток

Управлението на паричния поток е комплексна работа и преди всичко изисква умението да се съставя и изпълнява бюджет. Понякога това не е никак весело, да не кажем, че има момент, когато може да се окаже и болезнено, ако не сте съставили правилно бюджета или не сте стриктни при изпълнението му. Бюджетът обаче е много важен, защото ще ви покаже къде отиват парите. Някои ползват различни приложения и програми, които позволяват грамотно съставяне на бюджет, а други се придържат към стария изпитан метод – на тефтера и молива, записвайки всичките си доходи и разходи и оценявайки кои разходи могат да бъдат избегнати или отложени.
Още един важен момент е разпределянето на разходите по категории и яснота колко пари харчите по всяко перо. Точно тук се крие разковничето на бъдещите ви решения, защото такова структуриране по направления ще ви покаже колко пари изтичат за неща, които са ни се стрували незначителни, примерно, пиенето на кафе от кафе машини или купуването на сладости, или на непотребни неща, които ден-два след купуването им вече са забравени.
Точно тук е мястото е поставите началото на желязна финансова дисциплина, помнейки, че ако се откажете от ненужни покупки, икономията ще ви донесе нелоша сума, която да бъде насочена в друга, по-важна посока.

Грешка 3: Инвестиране без да имате знания за това

Някои млади хора се хвърлят в морето на инвестициите без да имат знания за това и без да са си направили дългосрочна сметка. В желанието да бъдат инвеститори, те нерядко са водени от апетит за по- голяма печалба, без да оценяват риска. Така, за съжаление, могат да се окажат в графата на загубилите. Освен това, присъщо на младостта е да си поставя по-краткосрочни цели, а когато става дума за инвестиране, по-скоро устойчивите резултати не идват така бързо.

По правило, ако младият човек се справи в решаването на първите две грешки, той със сигурност започва да разполага със свободни средства, които може да започне да инвестира. Важното е обаче да има нужните знания и финансова култура за това.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив