25 Април 2024, 01:08 Днес (0) | Вчера (12)

Тристранката обсъжда въпросите за отпуските

05 Август 2015 11:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 август 2015, 09:59
Под лиценза на creativecommons

Националният съвет за тристранно сътрудничество се събира, за да обсъди постановления на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските и за промяна на Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане

Заседанието на НСТС ще се проведе на 5 август от 13 часа, след редовното правителствено заседание на Министерски съвет.

Промените в Наредбата за работното време, почивките и отпуските бяха приети и обнародвани в Кодекса на труда. Част от промените в Наредбата касаят това, че работодателите вече няма да имат задължения да изготвят поименен график за използване на платения годишен отпуск до 31 декември на съответната година. Годишният график ще продължи да се използва в държавната администрация.

Основните принципи за използване на отпуските остават непроменени. Отпускът се използва по искане на служителя с писмено разрешение от работодателя в рамките на календарната година, за която се отнася.

В новите разпоредби няма и ограничение на броя на дните платен годишен отпуск, които служителят може да отложи за следващата календарна година. От избраната законодателна конструкция изглежда, че забраната за прехвърляне на повече от половината от полагаемия се отпуск важи само когато работодателят прехвърля поради важни производствени причини, но не и когато служителят инициира отлагането на почивните дни.

Ако работникът не използва отпуска си в рамките на годината, работодателят има право да му го предостави и без негово съгласие, като определи и дните, в които да се използва. За да може да направи това, работодателят трябва да е "поканил" служителя да си ползва полагащия се отпуск.

Отпускът за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст вече ще може да се използва независимо от броя на децата. Досега това право се отнасяше само до отглеждането на първо, второ и трето дете, а за четвърто и всяко следващо законът даваше на майката само 6 месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив